Ρεκόρ στους ελέγχους για ρευματοκλοπές: Αύξηση 65% και εισπράξεις άνω των 20 εκατ. ευρώ

Ρεκόρ στους ελέγχους για ρευματοκλοπές: Αύξηση 65% και εισπράξεις άνω των 20 εκατ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μεγάλοι πελάτες στη χαμηλή και μέση τάση

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε αύξηση κατά 65% στους ελέγχους για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, την ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και τη χρήση σύγχρονου φορητού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 13.000 έλεγχοι για πιθανές ρευματοκλοπές, σε σύγκριση με 8.000 ελέγχους το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και το 2022, σημειώνοντας αύξηση 65%.

Οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, για τις οποίες επιβλήθηκαν οι σχετικές χρεώσεις και απεστάλησαν επιστολές στους οφειλέτες, αυξήθηκαν κατά 50%, φτάνοντας τις 6.000 περιπτώσεις, έναντι 4.000 την ίδια περίοδο το 2023 και το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, παρατηρείται βελτίωση στις εισπράξεις οφειλών από ρευματοκλοπές. Από τις αρχές του έτους, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών προηγούμενων ετών, ενώ τα αντίστοιχα ποσά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό εργασιών, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 30.000 έλεγχοι ρευματοκλοπών πανελλαδικά έως το τέλος του έτους, ενώ οι εισπράξεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Διαχειριστής επισημαίνει ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μεγάλοι πελάτες στη χαμηλή και μέση τάση. Με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων για την ανάλυση μετρητικών δεδομένων από πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, όπως το Κέντρο Τηλεμέτρησης, εντοπίζονται καθημερινά περιπτώσεις πιθανών ρευματοκλοπών. Για παράδειγμα, από 400 στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους πελάτες σε διάστημα 10 ημερών, εντοπίστηκαν 35 ρευματοκλοπές, που αντιστοιχούν σε απωλεσθείσα ενέργεια 4.800 MWh. Αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με 700 βεβαιώσεις ρευματοκλοπών σε παροχές χαμηλής τάσης, με το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι να ξεπερνά το 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: