Reload Greece: Έτσι μπορεί να πάρει μπρος η ελληνική επιχειρηματικότητα
- 08/05/2018, 19:47
- SHARE
Η Έφη Κυρτάτα, CEO του Reload Greece, μας μιλά για το RG Challenge18 στο Λονδίνο, και όχι μόνο.
Το Reload Greece αποτελεί έναν πρωτοπόρο οργανισμό, που επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στο brain drain που «μαστίζει» τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πώς θα το κάνει αυτό; Με ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα όπου νέοι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να την εξελίξουν και τέλος να την παρουσιάσουν σε ένα πάνελ από δυνητικούς επενδυτές.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο για 11 ημέρες (26 Ιουνίου με 6 Ιουλίου) και από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, μία θα έχει τη δυνατότητα να λάβει χρηματοδότηση για να κάνει την ιδέα της πραγματικότητα.
Το Fortune Greece μίλησε με την Έφη Κυρτάτα, τη CEO της Reload Greece, σχετικά με το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα, τι κάνει μια ιδέα «καλή» και τους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος που διοργανώνει.
Παρατηρούμε ότι συχνά οι νέοι αντιμετωπίζουν το εξωτερικό ως λύση, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να τους δώσει η Ελλάδα;
Είναι αλήθεια πως αυτό το νέο ρεύμα μετανάστευσης περιλαμβάνει περίπου 400,000 νέους, οι οποίοι αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους επαγγελματίες στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό (σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της ICAP) είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που αυτή φέρει, καθώς και οι προοπτικές μεγαλύτερης εξέλιξης σε χώρες του εξωτερικού.
Ωστόσο, το θετικό είναι ότι το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί αρκετά εν μέσω της κρίσης. Νέοι οργανισμοί και φορείς έχουν συσταθεί και δραστηριοποιούνται ενεργά, είτε στο επίπεδο του acceleration (επιτάχυνσης) και του incubation (εκκόλαψης), είτε στο διαγωνιστικό επίπεδο μέσω «Hackathons» και «Start-up Competitions / Awards». Τα επόμενα χρόνια, μέσω του Equifund, πάνω από 300 εταιρείες θα μπορέσουν να λάβουν μια σημαντική αρχική χρηματοδότηση. Ο ρόλος του Reload Greece ως γέφυρα διασύνδεσης της διασποράς με την Ελλάδα θα είναι σημαντικός και γιατί όσοι έχουν φύγει θα μάθουν πώς μπορούν να συνδέσουν τις επιχειρήσεις τους με την Ελλάδα, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να μάθουν πώς μπορούν να συνδεθούν με το εξωτερικό στήνοντας πραγματικά εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Πρόσφατα ανακοινώσατε την υποβολή συμμετοχών στο RG Challenge18 στο Λονδίνο. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος σε σχέση με την ελληνική διασπορά;
Μέσα σε 11 ημέρες εντατικής επιτάχυνσης, 15 ομάδες, που έχουν ένα πρωτότυπο προϊόν και θέλουν να εξελίξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα με στόχο να χτίσουν επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό, θα έρθουν στο Λονδίνο για να δουλέψουν με πάνω από 40 κορυφαίους μέντορες και να γνωρίσουν επενδυτές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τους.
Στόχος του προγράμματος σε σχέση με την διασπορά είναι η κινητοποίησή της, προσκαλώντας την να συμμετέχει ενεργά με διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, όσοι είναι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να πάρουν μέρος. Δεύτερον, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεντόρων μας αποτελείται από καταξιωμένους Έλληνες της διασποράς από κορυφαίες εταιρείες. Τρίτον, ολοένα και αυξανόμενο είναι το ποσοστό Ελλήνων «Angel Investors» που έρχονται στον επιταχυντή, γιατί τους ενδιαφέρει να έρθουν σε επαφή με εταιρείες που έχουν μια σύνδεση με την Ελλάδα.
Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος και ποιοι θα είναι οι ομιλητές και μέντορες;
Ο στόχος του RG Challenge είναι να δώσει την ευκαιρία σε early stage startups να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη, feedback, να μυηθούν στο Αγγλικό οικοσύστημα και να γνωριστούν με διεθνείς επενδυτές.
Οι εκπρόσωποι των start-ups θα εκπαιδευτούν στην προσέλκυση επενδυτών, ώστε να είναι έτοιμοι να λάβουν την πρώτη τους χρηματοδόση, θα εμπνευστούν από ομιλητές, όπως η Mathilda Nathan, Head της Global Supply Strategy στην Deliveroo, η οποία θα πραγματοποιήσει ακόμη, και ένα αποκλειστικό tour στα γραφεία της Deliveroo στο Λονδίνο. Ανάμεσα στους ομιλητές, θα είναι επίσης και ο Erik Abrahamson, Ιδρυτής της Digital Fineprint, startup που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη startup στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Accenture.
Ακόμη, οι ομάδες θα εκπαιδευτούν στη δημιουργία ενός πετυχημένου pitch deck και στο πώς να παρουσιάσουν την επιχείρησή τους στον τελικό «Dragons’ Den» ενώπιον των κριτών. Οι μέντορες θα υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες με την μεγάλη εμπειρία τους στην στρατηγική, στα χρηματοοικονομικά, στο μάρκετινγκ και το business development. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Principle της Balderton Sam Myers, του οποίου το Venture Capital έχει χρηματοδοτήσει την ελληνική startup Workable, ο Γιώργος Καπετανάκης, ο οποίος έχει βοηθήσει εταιρίες όπως η Ericsson, Kodak, T-Mobile και η Sky να πλοηγηθούν στην τεχνολογική αρένα και η Δήμητρα Φαλλίδα, Relationship Manager στην τράπεζα Citi και η οποία έχει υποστηρίξει μία ελληνική startup στην ανάπτυξή της.
Πώς ξεχωρίζει μια «καλή ιδέα» που θα επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος; Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι- τομείς που σας ενδιαφέρουν;
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ομάδα και η δέσμευση στο στόχο να αποδείξει ότι μέσα από το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό αντίκτυπο στη χώρα μας. Το Reload Greece ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λήψη αιτήσεων από εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και υψηλής τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας, της ναυτιλίας, του fintech, της ιατρικής και της εκπαίδευσης, ενώ στοιχεία που αφορούν το AI (τεχνητή νοημοσύνη), τα Big Data ή το Virtual Reality θα αποτελέσουν πλεονέκτημα.
Δώστε κάποια παραδείγματα από άλλες συμμετοχές
Νομίζω πως διαχρονικά όλοι οι συμμετέχοντες στο RG Challenge έχουν καταφέρει να πάρουν σημαντικά διδάγματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα, η βραβευμένη νικήτρια του RG Challenge17 του περασμένου έτους, είναι η εταιρεία Workathlon, της Κατερίνας Σαντίκου, που παρέχει υπηρεσίες στον τουριστικό κλάδο και έχει έδρα στην Ελλάδα. Προσχώρησε στο πρόγραμμα μέσω της συνεργασίας του Reload Greece με το πρόγραμμα Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από τότε που κέρδισε το RG Challenge17, η Workathlon απασχολεί πλέον μια ομάδα 7 υπαλλήλων και μέρος της επένδυσής της έγινε από επενδυτές του δικτύου του οργανισμού, ενώ στο Advisory Board της συμμετέχει ένας από τους Μέντορες που είχε στο Reload Greece.
Ο Γιώργος Καλλίγερος, ιδρυτής της Pushme, ο οποίος κέρδισε το βραβείο του κοινού την ίδια χρονιά για την παραγωγή συσκευής που μετατρέπει οποιοδήποτε συμβατικό ποδήλατο σε ηλεκτρικό, έχει αναπτύξει την Pushme σε μια ομάδα 5 ατόμων, έχουν λάβει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους και κατάφεραν να ενταχθούν στο Hax, κορυφαίο κατασκευαστικό επιταχυντή στην Καλιφόρνια και επί του παρόντος ερευνούν ευκαιρίες να κατασκευάσουν ένα μέρος του προϊόντος τους στην Ελλάδα.
Σε τι στοχεύει το Reload Greece για το μέλλον;
Στόχος μας είναι να εξελιχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες start-up εταιρείες σε βιώσιμες επιχειρήσεις που να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.
Ήδη, έχοντας εδραιώσει την παρουσία μας στο Η.Β, είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε τη δράση μας σε άλλες χώρες. Πέρσι, με όχημα το Young Entrepreneurs Programme, επεκταθήκαμε πιλοτικά στη Γερμανία και μέσα στους επόμενους μήνες διερευνούμε το ενδεχόμενο δράσεων μας σε περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των στρατηγικών μας συνεργασιών θα παίξει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις συνέργειές μας με φορείς, οργανισμούς και εταιρείες. Δουλεύοντας συνεργατικά μπορούμε όλοι να μεγιστοποιήσουμε το έργο μας, ενισχύοντας ο καθένας με τον τρόπο του το Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Πρόσφατα στηρίξατε την εκδήλωση για το EquiFund, που ξεκινάει τη δράση του στην ελληνική αγορά με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Πώς βλέπετε το ελληνικό οικοσύστημα και ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εταιρείες;
Το Reload Greece λειτούργησε ως πλατφόρμα ενημέρωσης της διασποράς στην Αγγλία για τις δράσεις του Equifund στην Ελλάδα. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αρκετοί νέοι επιχειρηματίες μπορούν να το δουν σαν ευκαιρία, είτε να γυρίσουν, είτε να ξεκινήσουν κάτι που να έχει μια σύνδεση με την Ελλάδα.
Τα επενδυτικά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί και στηριχθεί από το Equifund βρίσκονται στο startup περιβάλλον από την αρχή του, και γνωρίζουν τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία του. Τα διαθέσιμα χρήματα προς επένδυση αποτελούν σίγουρα μια μεγάλη ευκαιρία για οποιονδήποτε έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση και θέλει να την εξελίξει. Η συγκυρία λοιπόν είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει όλοι μας, φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, να στηρίξουν αυτή την επένδυση του Equifund, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν να ωριμάσουν σε βιώσιμες επικερδείς εταιρείες με διεθνή παρουσία και εξωστρέφεια.