Renault: Η καινοτομία Apache για μείωση της ηχορύπανσης

Renault: Η καινοτομία Apache για μείωση της ηχορύπανσης
epa08451346 (FILE) - A view of Renault logo at the Renault stand during the inauguration of the Brussels Motor Show in Brussels, Belgium, 09 January 2020 (reissued 29 May 2020). French carmaker Renault on 29 May announced up to 15,000 layoffs worldwide after the coronavirus pandemic accentuated the drop in demand. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρόγραμμα Apache της Renault χαρτογραφεί τις οδικές συνθήκες για να μειώσει την ηχορύπανση και να βελτιώσει την οικονομία και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, ενώ ενισχύει την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Με την έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα θα μειωνόταν σημαντικά. Ωστόσο, το 80% του θορύβου από την κίνηση του αυτοκινήτου προέρχεται από την επαφή με το δρόμο, ενώ οι κακές οδικές συνθήκες αυξάνουν την ηχορύπανση τόσο εντός όσο και εκτός του οχήματος.

Ο Thomas Antoine, Expert Leader Noise & Vibration Technology στο Renault Group, ανέπτυξε το πρόγραμμα Apache για να χαρτογραφήσει τις οδικές συνθήκες και να εντοπίσει περιοχές όπου οι παρεμβάσεις θα ήταν πιο ωφέλιμες για τη μείωση της ηχορύπανσης. Το Apache αναλύει το δρόμο, παράγοντας χάρτες της ακουστικής κατάστασης του οδικού δικτύου και βοηθώντας τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν πιο ακριβείς αποφάσεις για τις επισκευές δρόμων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η ηχορύπανση είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παραπονιούνται για θόρυβο, ενώ 8 εκατομμύρια κοιμούνται άσχημα. Το κοινωνικό κόστος του θορύβου από τους δρόμους στη Γαλλία υπολογίζεται σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Renault, χρησιμοποιούν τεχνολογίες ακύρωσης θορύβου για να μειώσουν την ηχορύπανση εντός των οχημάτων. Το πρόγραμμα Apache προχωρά ένα βήμα παραπέρα, παρέχοντας ακριβή δεδομένα για την κατάσταση των δρόμων και επιτρέποντας τις στοχευμένες επισκευές. Η τεχνολογία αυτή βελτιώνει όχι μόνο την ακουστική των οχημάτων αλλά και την αποδοτικότητα των επισκευών δρόμων.

Ο Thomas Antoine συνεργάστηκε με το Bruitparif, το Παρατηρητήριο Θορύβου για την περιοχή Île de France, για να συλλέξει δεδομένα και να δοκιμάσει το πρόγραμμα. Το Apache χρησιμοποιεί περίπου τριάντα οχήματα εξοπλισμένα με αισθητήρες για να διασχίζουν τους δρόμους της περιοχής και να καταγράφουν τις συνθήκες. Το πρόγραμμα έχει τώρα ενδιαφέρον από πολλές πόλεις στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Η ανάλυση του Apache επιβεβαίωσε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του θορύβου και των εκπομπών CO2 ή της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρόγραμμα είναι σε θέση να προσδιορίσει το κόστος και την περιβαλλοντική εξοικονόμηση από τις επισκευές δρόμων, καθιστώντας το ένα πολύτιμο εργαλείο για τις τοπικές αρχές.

Το Bruitparif υπολόγισε ότι 1 ευρώ που επενδύεται σε δρόμους αντιπροσωπεύει 17 έως 20 ευρώ που εξοικονομούνται από το κοινωνικό κόστος του θορύβου. Για παράδειγμα, η ανακαίνιση της περιφερειακής οδού του Παρισιού θα μειώσει τα επίπεδα θορύβου και θα γίνει έργο ουδέτερου άνθρακα μέσα σε 3,5 χρόνια, εξοικονομώντας 16.000 τόνους CO2 ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: