Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς στον οικισμό Καποτά στο Μενίδι, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Μήνυμα του 112 έχει σταλεί στους κατοίκους για εκκένωση των οικισμών Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά όπου η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη. αυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κύριο μέλημα ήταν να μη φτάσει η φωτιά στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής των Ακουμίων στο Ρέθυμνο, όπου από χθες το βράδυ η φωτιά με ταχύτητα έζωσε την ευρύτερη περιοχή μέχρι Τριόπετρα και Άγιο Παύλο, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, νότια του Ρεθύμνου.

Εκατόν πενήντα πυροσβέστες με πενήντα οχήματα της Π.Υ., δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της περιφέρειας καθώς και οχήματα πυρόσβεσης του δήμου με ενισχύσεις και από άλλους νομούς, βρίσκονται στη μάχη με τη φωτιά που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υπό έλεγχο, μετά και την ενίσχυση της πυρόσβεσης με δύο εναέρια μέσα, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία δρουν με το πρώτο φως της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, κάνει λόγο για μεγάλο αγώνα ώστε οι φλόγες να μη ζώσουν οικισμούς που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τα δύο μέτωπα. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, εστάλη και μήνυμα του 112. Οι φλόγες έχουν κάψει αγροτολιβαδικές, θαμνώδεις, και μικρές εκτάσεις γεωργικής γης.

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε δύσκολα σημεία της φωτιάς και για το λόγο αυτό και με τη βοήθεια του ανέμου που έπνεε στην περιοχή η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Όπως είπε ο κ. Σαρρής, κύριο μέλημα ήταν να μη φτάσει η φωτιά στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Για την πλήρη κατάσβεση επιχειρούν τμήματα της ΕΔΟΜΕ και της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, με τους κατοίκους να ξαναζούν τον πύρινο εφιάλτη που είχε καταστήσει πυρόπληκτη την περιοχή και τον Ιούλιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: