Ρετρό βιντεοπαιχνίδια ακριβά όσο… έργα τέχνης
- 18/07/2020, 17:00
- SHARE
Στις μέρες μας, τα video games εξελίσσονται διαρκώς με ιλλιγιώδεις ρυθμούς. Η «εικονική πραγματικότητα» έχει αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν και γίνονται μέρος του παιχνιδιού. Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι η παγκόσμια βιομηχανία των video games «αγγίζει» σε αξία τα 90 δισ. δολάρια.
Αυτό, όμως, δεν ίσχυε πάντοτε. Πριν από τρεις και τέσσερις δεκαετίες, όταν τα video games έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά, ο χειρισμός ήταν απλούστερος και τα γραφικά πολύ λιγότερα.
Και αν σήμερα, για πολλούς, τα video games του ’80 και του ’90, φαντάζουν από ανούσια έως «πρωτόγονα», δεν ισχύει το ίδιο για τους συλλέκτες σπάνιων εκδόσεων video games εκείνης της εποχής.
Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι – κυρίως μεσήλικες – που διατίθενται να ξοδέψουν μια… περιουσία για να αναπολήσουν στιγμές από την παιδική τους ηλικία.
Ο Super Mario των ρεκόρ
Στα μέσα Ιουλίου, μια σπάνια έκδοση του 1985 του κλασικού video game Super Mario Brothers πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή – ρεκόρ των 114.000 δολαρίων. Ο αγοραστής της έκδοσης, που παρέμεινε για 35 χρόνια φυλαγμένη επιμελώς εντός της ζελατίνας της, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Εάν κάποια από τις διαθέσιμες εκδόσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού θα μπορούσε ποτέ να φτάσει σε τόσο υψηλή τιμή, γνωρίζαμε ότι θα ήταν αυτή του 1985» τόνισε η Βάλαρι ΜακΛέκι, διευθύντρια της Heritage Auctions, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις δημοπρασίες video games.
Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκε σε μια άλλη έκδοση του ιδιαίτερα δημοφιλούς Super Mario Brothers, που είχε δημοπρατηθεί έναντι 100.000 δολαρίων.
«Η αξία παλιών αγαπημένων video games, ειδικά των σπάνιων εκδόσεων, έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 20 χρόνια» εκτιμά ο Πιερς Χάρντινγκ – Ρολς, ειδικός αναλυτής video games στην εταιρεία ερευνών Amper Analysis, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.
«Ο λόγος είναι ότι αυτά τα αντικείμενα περικλείουν τη νοσταλγία των παιδικών χρόνων για πολλούς 30αρηδες και 40αρηδες συλλέκτες» πρόσθεσε ο Χάρντινγκ – Ρολς.
Τα 10 + 1 σπανιότερα video games
Η αξία ενός video game δεν συνδέεται πάντοτε με το πόσο σπάνιο είναι. Υπάρχουν, φυσικά, αρκετές εξαιρετικά σπάνιες ή ακόμη και μοναδικές εκδόσεις που αποτιμώνται αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια η κάθε μια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rarest.org τα έντεκα πιο σπάνια video games είναι τα εξής:
- Nintendo World Championships Gold Edition
Κυκλοφόρησε το 1990 σε μόλις 26 «κομμάτια» και θεωρείται άγνωστο πόσα έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι αξίζει μίνιμουμ 15.000 δολάρια ενώ το υψηλότερο ποσό που έχει πιάσει σε διαδικτυακή δημοπρασία είναι 50.000 δολάρια.
- Air Raid
Μόνο 20 αντίτυπα κυκλοφορούν για το συγκεκριμένο παιχνίδι της Atari που βγήκε στην αγορά το μακρινό 1982. Η αξία του κυμαίνεται από 3.300 έως και 33.000 δολάρια.
- Tetris για κονσόλα SEGA Mega Drive
Μια δεκάδα – όλη κι όλη – του κλασικού video game Tetris για κονσόλα SEGA Mega Drive έχει απομείνει σε λειτουργία. Η αξία τους κυμαίνεται από 16.000 έως και 25.000 δολάρια.
- European Kizuna Encounter
Πέντε «κομμάτια» υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και η τιμή κτήσης τους ξεκινά από 9.500 και φτάνει έως τα 13.500 δολάρια. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1996 για την κονσόλα Neo Geo.
- Extra Terrestrials
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 4 επιβεβαιωμένα αυθεντικά «κομμάτια» του παιχνιδιού που δημιουργήθηκε το 1984 από την Atari. Η αξία τους κυμαίνεται από 7.000 έως και 15.000 δολάρια ενώ το 2019 ένα εξ αυτών βγήκε σε αγγελία έναντι 90.000 δολαρίων χωρίς έως τώρα να έχει βρεθεί αγοραστής.
- Nintendo Campus Challenge 1992
Τρία τέτοια παιχνίδια, που βγήκαν στην αγορά το 1992 για την κονσόλα Super Nintendo Entertainment System, παραμένουν εν ενεργεία. Εκτιμώνται, παρά τη σπανιότητά τους, μόλις στα… 4.000 δολάρια έκαστο.
- Red Sea Crossing
Δύο «κομμάτια» υπάρχουν διαθέσιμα με τιμή που κυμαίνεται από 10.400 έως αι 13.900 δολάρια. Διανύουν το 37ο έτος τους καθώς βγήκαν στην αγορά το 1983 από την Atari.
- Nintendo Powerfest 1994
Κυκλοφορούν δύο τελευταία αντίτυπα, έκδοσης 1994 για την κονσόλα Super Nintendo Entertainment System, με εκτιμώμενη τιμή από 12.000 έως 23.100 δολάρια.
- Nintendo Campus Challenge 1991
Σε αντίθεση με τη δαφώς οικονομικότερη – τουλάχιστον στη δευτερογενή αγορά – έκδοση του 1992, το μοναδικό αντίτυπο του 1991 αποτιμάται στα 14.000 με 20.000 δολάρια.
- Birthday Mania
Ο ένας και μοναδικός «εν ζωή» τίτλος έκδοσης του 1984 από την Atari κοστίζει από 15.000 έως και 35.000 δολάρια. Αποτελεί δημιουργία του προγραμματιστή Άντονι Τοκάρ, ο οποίος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δείξει στην πράξη την αγάπη του για την Atari. Μόλις 10 με 15 κομμάτια πουλήθηκαν συνολικά.
- Gamma Attack
Αν υπάρχει ένα video game που ο μύθος του ξεπερνά κάθε άλλο είναι το Gamma Attack. Κυκλοφόρησε από την Atari το 1983 και εκτιμάται από 20.000 έως 50.000 δολάρια. Μέχρι το 2008, οπότε και καταχωρήθηκε προς πώληση ένα αντίτυπο στο eBay, κανείς δεν ήξερε εάν στην πραγματικότητα υπάρχει το εν λόγω video game.
Η αγγελία μπήκε από τον Άντονι Ντε Νάρντο και η τιμή για την απόκτηση του Gamma Attack ήταν – ούτε λίγο ούτε πολύ – μισό εκατομμύρια δολάρια! Ο λόγος που ο πήχης μπήκε τόσο ψηλά ήταν ακριβώς για να αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές αφού ο ιδιοκτήτης δεν είχε καμία πρόθεση να αποχωριστεί το μοναδικό του συλλεκτικό «κόσμημα». Μόνο του μέλημα ήταν να ενημερώσει την κοινότητα των gamers ότι το είχε στην κατοχή του.
Nintendo PlayStation: Μια κονσόλα – μύθος
Ίσως η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως κονσόλα video games είναι το PlayStation της Sony. Πόσοι, όμως, θυμούνται ή γνωρίζουν την έκδοση Nintendo PlayStation; Σίγουρα, για τους λάτρεις των πρώτων video games η συγκεκριμένη κονσόλα αποτελεί πραγματικό θρύλο.
Κατά τη δεκαετία του ’90, η Sony και η Nintendo συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Nintendo PlayStation. «Πατέρας» της κονσόλας ήταν ο Κέν Κουταράγκι. Κατασκευάστηκαν μόλις μερικές εκατοντάδες κονσόλες που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Η συμφωνία, όμως, ανάμεσα στις δύο εταιρείες σύντομα «ναυάγησε» καθώς η Sony αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση δικής της κονσόλας, του περίφημου, πλέον, Playstation.
Για αρκετά χρόνια, ελάχιστοι γνώριζαν τι έχουν απογίνει τα πρωτότυπα Nintendo Playstation. Όπως αποδείχθηκε, μια μονάδα «επιβίωσε». Κάτοχός της ήταν ο Τέρι Ντίεμπολντ, ένας εργαζόμενος στην εταιρεία Advanta Corporation. Βρέθηκε στα χέρια του όταν η εταιρεία χρεωκόπησε. Αρχικά, η κονσόλα ανήκε στον πρώην γενικό διευθυντή της Sony, Όλαφ Όλαφσον, ο οποίος είχε στο παρελθόν εργαστεί και αυτός στην Advanta Corporation.
Τον Μάρτιο του 2020, η κονσόλα βγήκε σε δημοπρασία και έπιασε την τιμή – ρεκόρ των 360.000 δολαρίων, ξεπερνώντας κατά 12 φορές την τιμή εκκίνησης των 30.000 δολαρίων.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι συλλέκτες για τέτοιου είδους αντικείμενα αρκεί να αναφέρουμε ότι ο ιδρυτής του Oculus VR και σχεδιαστής του Oculus Rift, των διάσημων γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, Πάλμερ Λάκι επιχείρησε να αποκτήσει το Nintendo PlayStation. Μάλιστα, για αρκετό διάστημα ήταν εκείνος που προσέφερε τα περισσότερα χρήματα στη δημοπρασία, ωστόσο, τελικά δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί πλειοδότης, σύμφωνα με τον εξειδικεύμενο σε video games ιστότοπο Gamesradar.com.
Εάν σκοπεύετε να καθαρίσετε την αποθήκη σας και πέσετε τυχαία πάνω σε παλιές κονσόλες και video games άλλων εποχών ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο καλή ιδέα να τα πετάξετε στα σκουπίδια…