Reuters: Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να συνδράμουν στην εκκένωση πολιτών από τον Λίβανο

Reuters: Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να συνδράμουν στην εκκένωση πολιτών από τον Λίβανο
epa11423028 Israeli security inspect the scene after a projectile fired from southern Lebanon landed at Kiryat Shmona, northern Israel, 19 June 2024. According to the IDF, at least 15 projectiles were fired from Lebanon on 19 June, several of which were intercepted. The Israeli military stated on 18 June that its Northern Command approved operational plans for an offensive in Lebanon amid increased readiness of its troops in the field. The announcement came after the Lebanese militant group Hezbollah published a video showing Israeli military and civilian locations in Israel. 'In an all-out war, Hezbollah will be destroyed and Lebanon will be severely hit', Israeli Foreign Minister, Israel Katz, said on social media. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα επικεντρώνονται στην Κύπρο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θαλάσσιες εκκενώσεις.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία μπορεί να συνδράμουν σε σχέδιο εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, εν μέσω των εντεινόμενων συγκρούσεων και επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αρκετά κράτη της Δύσης έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο τα αεροδρόμιά του είναι ακόμη διαθέσιμα, ενώ ορισμένα έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα επικεντρώνονται στην Κύπρο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θαλάσσιες εκκενώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας.

Οι μεσογειακές ακτές της νότιας Τουρκίας παρέχουν μια άλλη επιλογή για την εκκένωση των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών που έχουν απομείνει, εάν το Ισραήλ κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο.

Ο τουρκικός στρατός έχει «τη δυνατότητα και τους πόρους να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή για την ασφαλή εκκένωση των πολιτών μας ή των ξένων υπηκόων από τον Λίβανο», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Άγκυρα.

«Γίνεται προκαταρκτικός σχεδιασμός και προετοιμασία για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης», είπε το πρόσωπο αυτό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις στο παρελθόν και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Η πηγή δεν είπε ποιους ξένου υπηκόους θα μπορούσαν η Τουρκία να βοηθήσει προς την εκκένωση τους τι είδους σχεδιασμό έχει κάνει μέχρι στιγμής η Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι οι εκκενώσεις των περίπου 15.000 πολιτών της στον Λίβανο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θαλάσσιες διαδρομές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Άτομο που γνωρίζει τα σχέδια εκκένωσης πολλών δυτικών χωρών για έκτακτες ανάγκες δήλωσε ότι επικεντρώνονται στην Κύπρο ως πρώτη επιλογή και περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πρόσθετου προσωπικού, καθώς και στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων που θα διατηρήσουν τη θέση τους στην περιοχή.

Εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και επηρεάσει τα αεροδρόμια του Λιβάνου, τα σχέδια επέκτασης θα μπορούσαν επίσης να συμπεριλάβουν την Τουρκία και την Ελλάδα, δήλωσε το άτομο.

Η Βρετανία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μετακινεί στρατεύματα στην Κύπρο και έχει ναυτικά πλοία εκεί για να είναι σε θέση να βοηθήσει στις εκκενώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και άλλων για εκεχειρία 21 ημερών, καθώς η βία συνεχίζεται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com