Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από πηγές χρηματοδότησης
- 28/02/2015, 19:33
- SHARE
Δημοσίευμα του πρακτορείου κάνει λόγο για εξάντληση των αποθεμάτων παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος.
Οι επιλογές χρηματοδότησης της Ελλάδας εξαντλούνται, παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση στην Αθήνα να εφαρμόσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει αντιταχθεί δημοσίως, ή να αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους σε μερικές εβδομάδες.
«Οι πιστωτές σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο έως τον Ιούνιο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα λάβει κονδύλια μέχρι να περάσει μία αξιολόγηση, η οποία μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να ολοκληρωθεί. Κλεισμένη έξω από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα στα μέσα ή στο τέλος Μαρτίου», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάννης Βαρουφάκης «έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους δανειστές της, με την αρχή να γίνεται με τα 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει στο ΔΝΤ τον Μάρτιο», σημειώνει το Reuters, ενώ παράλληλα τονίζει πως «η Αθήνα αναζητά εύκολες λύσεις που θα της επιτρέψουν να περάσει τις επόμενες εβδομάδες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει κάτι».
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει πιο γρήγορα, από το τέλος Απριλίου, σε μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες ώστε να ξεκινήσουν πολύ σύντομα συνομιλίες για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό – χωρίς να περιμένουν καν μέχρι το τέλος Απριλίου» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Όλες οι άλλες επιλογές χρηματοδότησης εμφανίζουν προβλήματα, σύμφωνα με τον Reuters. Η πιθανότητα πληρωμής 1,9 δισ. από την ΕΚΤ, τα οποία είναι κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων, δεν θα είναι εφικτή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα είχε επίσης την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο Λουξεμβούργο. Η μόνη πηγή γρήγορου ρευστού για την κυβέρνηση είναι η έκδοση των εντόκων γραμματίων, ή βραχυπρόθεσμου χρέους που ωριμάζει σε τρεις ή έξι μήνες. Αλλά οι πιστωτές της Αθήνας έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο 15 δισ. ευρώ το οποί έχει ήδη φτάσει η Ελλάδα. Όπως διατυπώνεται στο δημοσίευμα, η ευρωζώνη έχει αποκλείσει αύξηση του ορίου. Εναπόκειται τώρα στην Αθήνα να βιαστεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει το πόσο που απομείνει από τη βοήθεια». Ακόμη το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε από το Eurogroup με το ΔΝΤ και ΕΚΤ να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι δεν είναι λεπτομερής. Μετά την πληρωμή στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πληρωμές τόκων 800 εκατ. τον Απρίλιο, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 8 δις ευρώ στους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ. «Στο τέλος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν τα μέτρα, και να κινηθούν γρήγορα» τονίζει στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης.