Reuters: Επαφές Ελλάδας και Τουρκίας επί της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τους

μητσοτακης ερντογάν
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον. Η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας. Η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Μετά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα και η Τουρκία θα διερευνήσουν αν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλλούμενο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι δύο χώρες «και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά θεμάτων, από τον εναέριο χώρο μέχρι τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διαιρεμένη Κύπρο.

Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων επί πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και σχεδίων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εντάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, υποσχόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις χώριζαν» συμπληρώνε το Reuters.

Μητσοτάκης και Ερντογάν «ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, ανέφερε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com