Reuters για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών: Όσο μικρότερη η έκθεση στην AI, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα

Reuters για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών: Όσο μικρότερη η έκθεση στην AI, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα
Photo: pixabay.com
Οι εταιρείες με μικρότερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη επλήγησαν περισσότερο από τους βιομηχανικούς πελάτες.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ημιαγωγών που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς η μείωση της ζήτησης από τους βασικούς πελάτες τους στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία έπληξε τις επιχειρηματικές προοπτικές, επιπλέον της ευρύτερης διόρθωσης του κλάδου.

Οι προμηθευτές εξαρτημάτων τσιπ, όπως η ASML και η ASM International, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ανθηρή αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και στη ζήτηση από πελάτες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Nvidia, η TSMC και η Intel.

«Οι πιο high-end εφαρμογές, που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτές τα πάνε πολύ καλύτερα» ανέφερε ο αναλυτής της ING, Μαρκ Χέσελινκ.

Αλλά ακόμη και αυτές δεν είναι απρόσβλητες από μια «διόρθωση» στις αποτιμήσεις των μετοχών μετά από ισχυρά ράλι φέτος, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες γύρω από τον αντίκτυπο των εμπορικών διαφορών που αφορούν την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Χέσελινκ.

Οι μετοχές τόσο της ASML όσο και της ASMI σημείωναν πτώση περίπου 3% στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες με μικρότερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη επλήγησαν περισσότερο από τους βιομηχανικούς πελάτες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που μείωσαν τις παραγγελίες.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει επιβραδυνθεί απότομα στην Ευρώπη.

Η STMicroelectronics, η οποία προμηθεύει την Tesla, σημείωσε πτώση 14% αφού μείωσε τους στόχους πωλήσεων και περιθωρίου κέρδους για το 2024 για δεύτερη φορά φέτος, καθώς οι παραγγελίες από βιομηχανικούς πελάτες δεν βελτιώθηκαν και η ζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία μειώθηκε.

Η γερμανική Infineon, κορυφαίος προμηθευτής τσιπ για την αυτοκινητοβιομηχανία, υποχώρησε κατά 6%.

Η ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τη χειρότερη πτώση των τριμηνιαίων εσόδων της εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω της αδύναμης ζήτησης από τους πελάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρασύροντας προς τα κάτω ορισμένες ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ με έκθεση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Και ενώ ο γερμανικός προμηθευτής υλικών τσιπ Siltronic αύξησε τις προβλέψεις του, αυτό οφειλόταν κυρίως στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, όπως είπε, θα αυξηθεί φέτος.

Η BE Semiconductor Industries κατέρρευσε 13% μετά την πρόβλεψη για αμετάβλητες πωλήσεις τρίτου τριμήνου, χτυπημένη από την αδύναμη ανάπτυξη στις κύριες αγορές συναρμολόγησης, ιδίως στην Κίνα, ακόμη και αν οι παραγγελίες για τα συστήματά της που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκαν.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 Technology υποχώρησε κατά 2,8%, παρασυρόμενος σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων της STMicro peer Melexis που υποχώρησε κατά 4% και των Technoprobe, Soitec και Nordic Semiconductor που επίσης υποχώρησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: