Reuters: Η δυσκολία με τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων στο OnlyFans και τα paywall προστασίας

onlyfans
Photo: AFP
Η πραγματική ποσότητα CSAM στο OnlyFans είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα λόγω της ύπαρξης ατομικών paywalls.

Στο εύροςων εικόνων και των βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο OnlyFans, που βασίζεται στην πορνογραφία, που είναι δύσκολο να μετρηθεί, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

Τα μόνα δημόσια διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία παρέχονται από την ίδια την OnlyFans. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ομοσπονδιακό νόμο, οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών social media και των πορνοσελίδων – πρέπει να αναφέρουν κάθε υποψία παιδικής κακοποίησης στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει οριστεί από το Κογκρέσο για να λειτουργεί ως κέντρο συγκέντρωσης τέτοιων αναφορών.

Ως εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η OnlyFans δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να υποβάλλει αναφορές στο NCMEC, αλλά λέει ότι το κάνει εθελοντικά.

Η OnlyFans λέει ότι αφαιρεί αμέσως κάθε ύποπτο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που εντοπίζει και κάνει αναφορά στην CyberTipline του NCMEC. Το 2023, η εταιρεία έκανε 347 τέτοιες αναφορές CyberTipline «από εκατοντάδες εκατομμύρια αναρτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της OnlyFans. «Αυτό αποτελεί απόδειξη των αυστηρών ελέγχων ασφαλείας που εφαρμόζει η OnlyFans».

Μεγάλο μέρος αυτού του ύποπτου υλικού «δεν αποδεικνύεται ότι είναι CSAM (υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών) και/ή είναι διπλές εικόνες ή βίντεο» αναφέρει η OnlyFans στην ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, πέντε ειδικοί σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο δήλωσαν στο Reuters ότι η πραγματική ποσότητα CSAM στο OnlyFans είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα λόγω της ύπαρξης ατομικών paywalls για πολλούς από τους 3,2 εκατομμύρια δημιουργούς του.

«Δεν είναι μόνο ένα paywall. Είναι ένα paywall για κάθε συνεισφέροντα», δήλωσε ο Τρέι Άμικ, διευθυντής των εγκληματολογικών συμβούλων της Magnet Forensics Inc, μιας εταιρείας με έδρα τον Καναδά που προμηθεύει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου με εργαλεία για την αναζήτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Οι πληροφορίες που μπορεί συνήθως να πάρει η αστυνομία από έναν λογαριασμό, χωρίς να πληρώσει για συνδρομή ή να ζητήσει τη βοήθεια του OnlyFans, είναι η διεύθυνση του ιστότοπου, μια μη σκανδαλώδης φωτογραφία του δημιουργού και κάποιο κείμενο που περιγράφει τον λογαριασμό.

«Πέρα από αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουμε περιεχόμενο που φιλοξενείται πίσω από τα paywalls του OnlyFans», δήλωσε ο Άμικ.

Μόλις η αστυνομία ζητήσει τη βοήθεια της OnlyFans σε μια υπόθεση, η εταιρεία τους παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του λογαριασμού, του περιεχομένου και των άμεσων μηνυμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της OnlyFans. «Οι αστυνομικοί ερευνητές δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο περιεχόμενο» είπε.

Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι το NCMEC έχει «πλήρη πρόσβαση» στον ιστότοπο πίσω από τα paywalls του.

Το NCMEC δήλωσε ότι η πρόσβαση αυτή ξεκίνησε στα τέλη του 2023 και «περιοριζόταν» σε λογαριασμούς OnlyFans που αναφέρθηκαν στην CyberTipline της ή συνδέονταν με υπόθεση εξαφανισμένου παιδιού. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, το NCMEC «δεν παρακολουθεί προληπτικά, δεν μετριάζει και δεν επιδιώκει ενεργά να επανεξετάσει το περιεχόμενο σε κλίμακα» πίσω από τα paywalls της OnlyFans ή σε οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο.

Στα 2021, η OnlyFans διόρισε έναν «ανεξάρτητο τρίτο» παρατηρητή, τον Μάικλ Γουόρντ, «για να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια στα κορυφαία μέτρα ασφαλείας μας», ανέφερε η ιστοσελίδα της.

Ο Γουόρντ, πρώην εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία Baker Botts, ανέλαβε να αναλύσει και να αξιολογήσει τους ελέγχους ασφαλείας της OnlyFans.

Σε επικοινωνία με το Reuters, ο Γουόρντ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει ότι εκτελούσε τον ρόλο που ανέφερε η OnlyFans.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com