Reuters: Η Γερμανία σταμάτησε τις νέες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Reuters: Η Γερμανία σταμάτησε τις νέες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
German Chancellor Olaf Scholz has taken seat to lead the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on May 8, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Photo: AFP
Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για γενοκτονία στο Παγκόσμιο Δικαστήριο.

Η Γερμανία έχει αναστείλει τις νέες εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ, ενώ αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Reuters και πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομίας.

Η πηγή επικαλέστηκε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο που δήλωσε ότι σταμάτησε τις εργασίες για την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ λόγω νομικών και πολιτικών πιέσεων από νομικές υποθέσεις που υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές αυτές από τη Γερμανία παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει απαγόρευση των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση μετά από προσεκτική εξέταση, προσθέτοντας ότι το διεθνές δίκαιο, η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας αποτελούν βασικούς παράγοντες στις αξιολογήσεις τους.

«Δεν υπάρχει μποϊκοτάζ γερμανικών εξαγωγών όπλων κατά του Ισραήλ», δήλωσε την Τετάρτη κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Πέρυσι, η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ , συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού και πολεμικών όπλων, μια αύξηση κατά 10 φορές από το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο εγκρίνει τις άδειες εξαγωγής.

Ωστόσο, οι εγκρίσεις έχουν μειωθεί φέτος, καθώς από τον Ιανουάριο έως τις 21 Αυγούστου χορηγήθηκαν μόνο 14,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Από αυτά, στην κατηγορία των πολεμικών όπλων αντιστοιχούσαν μόνο 32.449 ευρώ.

Στην υπεράσπισή της σε δύο υποθέσεις, μία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και μία στο Βερολίνο, που ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχουν εξαχθεί πολεμικά όπλα βάσει οποιασδήποτε άδειας που εκδόθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εκτός από ανταλλακτικά για μακροπρόθεσμες συμβάσεις, πρόσθεσε η πηγή.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για γενοκτονία στο Παγκόσμιο Δικαστήριο, τις οποίες το Ισραήλ αρνείται.

Καμία υπόθεση που να αμφισβητεί τις γερμανικές εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιτύχει, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης που ασκήθηκε από τη Νικαράγουα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ωστόσο, το θέμα έχει δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η Καγκελαρία διατηρεί την υποστήριξή της προς το Ισραήλ, ενώ τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών υπό την ηγεσία των Πρασίνων, ευαίσθητα στην κριτική των μελών του κόμματος, επικρίνουν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com