Reuters: Η Κίνα ποντάρει πως οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν πρώτες στον εμπορικό πόλεμο

Reuters: Η Κίνα ποντάρει πως οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν πρώτες στον εμπορικό πόλεμο
Chess game, two king stand confront on China and US national flags. Trade war concept. Conflict between two big countries, USA and China concept. Copy space. Photo: Shutterstock
Το Πεκίνο επιμένει να κράτα χαμηλούς τόνους στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.

Στις κινήσεις που κάνει η Κίνα το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ στέκεται το Reuters σε ανάλυση του τη Δευτέρα, την ώρα που το Πεκίνο επιμένει να κράτα χαμηλούς τόνους στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκουό Τζιακούν, δήλωσε τη Δευτέρα πως οι πρόεδροι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν είχαν πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία», όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ότι ο Σι Τζινπίνγκ τον είχε καλέσει.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν καμία διαβούλευση ή διαπραγμάτευση σχετικά με τους δασμούς, πρόσθεσε ο Γκουό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;

Το Reuters σημειώνει πως η Κίνα προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, στοιχηματίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα υποχωρήσει πρώτη σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Το Πολιτικό Γραφείο, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεσμεύθηκε την Παρασκευή να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται περισσότερο από τους τριψήφιους δασμούς που επέβαλε η ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, αλλά δεν προχώρησε στην ανακοίνωση πρόσθετων δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα τόνωσης απογοήτευσε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 3% των κινεζικών μετοχών του κλάδου των ακινήτων τη Δευτέρα, παρά τις επίσημες προσπάθειες να κατευνάσουν τις ανησυχίες της αγοράς για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το Πεκίνο έχει ήδη υιοθετήσει μια πιο ενεργητική πολιτική τόνωσης, την οποία μπορεί να διατηρήσει τους επόμενους μήνες για να μετριάσει τον πόνο από την απώλεια, τουλάχιστον προσωρινά, του μεγαλύτερου πελάτη του, σύμφωνα με αναλυτές και συμβούλους πολιτικής.

Η έλλειψη νέων μέτρων τόνωσης δεν υποδηλώνει παραίτηση από τους υψηλούς στόχους ανάπτυξης για το τρέχον έτος – που είναι αντίστοιχοι με την περσινή ανάπτυξη της τάξης του 5% – αλλά μια στρατηγική για να παραμείνει ευέλικτη εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι απλά πολύ νωρίς για το Πεκίνο να παίξει τα πάντα», δήλωσε ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα.

«Είναι πολύ πιο εύκολο για τον Τραμπ να υπαναχωρήσει από την απειλή των δασμών παρά για το Πεκίνο να υπαναχωρήσει από την ανακοίνωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανά πάσα στιγμή».

Η Κίνα έχει ήδη προωθήσει την εφαρμογή των σχεδίων τόνωσης της οικονομίας για το 2025 και αυτό θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Χου.

Τον Ιανουάριο-Μάρτιο, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να ανέλθει σε 1,26 τρισεκατομμύρια γουάν (173 δισεκατομμύρια δολάρια), το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι τοπικές κυβερνήσεις εξέδωσαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο γουάν σε νέα ειδικά ομόλογα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αύξηση σχεδόν 60% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει επίσης αυξήσει τη χορήγηση δανείων σε επενδυτές που υποστηρίζονται από το κράτος για να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η αύξηση της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης της Κίνας, ένας ευρύς δείκτης της πίστωσης και της ρευστότητας, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, στο 8,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Τα νέα δάνεια προς μη τραπεζικά ιδρύματα έφτασαν τα 284,4 δισεκατομμύρια γουάν τον Φεβρουάριο, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά το υψηλό των 886 δισεκατομμυρίων γουάν τον Ιούλιο του 2015, την τελευταία μεγάλη κρίση της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας.

Τα μη τραπεζικά δάνεια μειώθηκαν τον Μάρτιο, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Απρίλιος θα είναι ισχυρός. Οι σύμβουλοι πολιτικής λένε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα, αν χρειαστεί.

«Διαθέτουμε αποθεματικά πολιτικής – έχουν ήδη καταρτιστεί διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ένας σύμβουλος πολιτικής που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Ο χρόνος εφαρμογής των νέων πολιτικών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των επιπτώσεων των δασμών».

Ένας δεύτερος σύμβουλος δήλωσε ότι ο χώρος για χαλάρωση της πολιτικής παραμένει «ευρύς», αλλά πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα «δεν μπορούν να βιαστούν».

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευελιξία», είπε. «Πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Η δήλωση του Πολιτικού Γραφείου ανέφερε επίσης περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και ενέχυρα ρευστότητας, όπως η μείωση του ποσού των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, αλλά πηγή κοντά στην PBOC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περικοπές, καθώς η τελική επίδραση των δασμών δεν είναι ακόμη σαφής.

«Το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει πολύ γρήγορα», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας όμως: «Εάν τα στοιχεία αρχίσουν να επιδεινώνονται τους επόμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σίγουρα σε νομισματικά μέτρα τόνωσης».

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθέτησε πιο συμβιβαστικό τόνο την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι οι δασμοί είναι μη βιώσιμοι και εκφράζοντας την προθυμία της να αποκλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται να παραμένει αμετακίνητο, αρνούμενο τις δηλώσεις του Τραμπ ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις και καλώντας την Ουάσινγκτον να καταργήσει τους δασμούς.

Η διευθύντρια της Eurasia Group για την Κίνα, Νταν Γουάνγκ, δήλωσε ότι η μη υποχώρηση έναντι του Τραμπ μπορεί να κατευνάσει την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά εσωτερικά, οι κινεζικές αρχές «έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων» για την ανάπτυξη.

Εκτιμά ότι η Κίνα χρειάζεται 2 τρισεκατομμύρια γουάν σε νέα μέτρα τόνωσης για να αποτρέψει την πτώση της οικονομικής ανάπτυξης κάτω από το 4% φέτος.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν επίσης νέα μέτρα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου έως 1,5 τρισεκατομμυρίου γουάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, «τα οποία δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως τους κλονισμούς από τους δασμούς».

Ο Tινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, δηλώνει ότι η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας τώρα θα ισοδυναμούσε με το να «κλείσει πρώτα το μάτι ο Πεκίνο στο παιχνίδι της κότας, δείχνοντας νευρικότητα και χάος».

Αντίθετα, η Κίνα θέλει να «παρουσιάσει μια εικόνα ότι είναι ήρεμη και καλά προετοιμασμένη» για τον εμπορικό πόλεμο, είπε.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μεγαλύτερο από το αναμενόμενο σοκ στην οικονομία στο εγγύς μέλλον, το οποίο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεπεραστεί και ενδέχεται να απαιτήσει μεγαλύτερες πολιτικές προσπάθειες στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: