Reuters: Η Μέλονι έδειξε τα συντηρητικά της αντανακλαστικά στην G7
- 16/06/2024, 10:12
- SHARE
Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει αποδειχθεί πραγματιστής εταίρος σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, διασκεδάζοντας τους φόβους ότι θα ήταν μια δογματική συντηρητική, απρόθυμη να συμβιβαστεί.
Όμως στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά που φιλοξένησε στη νότια Ιταλία αυτή την εβδομάδα, η Μελόνι έδειξε ότι είχε κάποιες κόκκινες γραμμές αγαπητές στο εθνικιστικό της στρατόπεδο για τις οποίες ήταν έτοιμη να αγωνιστεί, ιδίως σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και τα δικαιώματα αναπαραγωγής.
Κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της 13ης και 15ης Ιουνίου, η προσοχή είχε επικεντρωθεί στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας για ένα δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, στη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και στη δημιουργία τρόπων για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο με την Κίνα.
Βρέθηκε ευρεία συναίνεση και στα δύο θέματα και χαιρετίστηκε ως απόδειξη της δυτικής ενότητας απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Στη συνέχεια, ξαφνικά, διπλωμάτες αποκάλυψαν ότι η Ιταλία απαίτησε την αφαίρεση της συγκεκριμένης αναφοράς στις «ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις» από την τελική δήλωση της G7 και ήθελε επίσης να μειώσει τη διατύπωση σχετικά με τη χρηματοδότηση των εμβολιασμών.
Παρά την απομόνωσή της, η Μελόνι πέτυχε σε μεγάλο βαθμό το δικό της αποτέλεσμα και στα δύο θέματα, χρησιμοποιώντας τη θέση της Ιταλίας ως εκ περιτροπής προέδρου της λέσχης των πλούσιων χωρών για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις εκεί που ήθελε, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες που παρακολούθησαν τις συζητήσεις.
«Η Μελόνι είναι κατά των αμβλώσεων και ήταν πάντα, οπότε αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή της και ειλικρινά την πιέσαμε από νωρίς. Αλλά όταν η προεδρία είπε “όχι”, αυτό ήταν όλο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όπως και πολλές αρχοσυντηρητικές ομάδες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι είναι αντίθετο στις αμβλώσεις και ζητά την προώθηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.
«Έριξε λίγο κόκκινο κρέας στους υποστηρικτές της», δήλωσε ο Ντανιέλε Αλμπερτάτσι, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σάρεϊ της Βρετανίας και ειδικός στον πολιτικό λαϊκισμό.
«Θέλει να τονίσει ότι δεν βρίσκεται στην ίδια σελίδα με ορισμένους προοδευτικούς ηγέτες σε τέτοιου είδους ζητήματα, επειδή αυτό είναι μέρος της ταυτότητάς της και έχει αμβλυνθεί από τότε που έγινε πρωθυπουργός», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ένας κεντρώος που έχει συγκρουστεί με τον Μελόνι στο παρελθόν για κοινωνικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής ότι λυπάται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ειδική αναφορά στην «άμβλωση».
Ο Μελόνι απέκρουσε τη διαμάχη, υποστηρίζοντας το Σάββατο ότι η δήλωση αυτής της εβδομάδας κατέστησε σαφές ότι η G7 συνέχισε να υποστηρίζει τους στόχους της δήλωσης της Χιροσίμα, η οποία υποστήριζε την πρόσβαση στις αμβλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν περιττό να επαναληφθεί το προηγούμενο κείμενο.
«Πιστεύω ειλικρινά ότι η διαμάχη ήταν εντελώς κατασκευασμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις στην Ιταλία.
Ωστόσο, σηματοδοτώντας ότι υπήρξε πραγματική δυσφορία για τη θέση της Ιταλίας, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αντιταχθεί σε ένα αρχικό σχέδιο που αφαιρούσε την αναφορά στην άμβλωση και δεν έκανε καμία αναφορά στη Χιροσίμα.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε αργότερα ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε πλήρως την τελική διατύπωση του ανακοινωθέντος του 2024. «Ένιωθε έντονα για τη γλώσσα που πέρασε», είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ένας ξεκάθαρος πολέμιος των αμβλώσεων, ήταν προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής της G7 και ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπριγκίντα, ο οποίος είναι κουνιάδος του Μελόνι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνει λόγος για τις διακοπές εγκυμοσύνης στη δήλωση, δεδομένης της παρουσίας του στη συνάντηση.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι η λέξη, ένας Ιταλός ομόλογός του είχε πει στους συναδέλφους διαπραγματευτές: «ο Πάπας δεν θα το δεχτεί ποτέ». Στη συνέχεια διόρθωσαν τον εαυτό τους για να πουν: «Εννοώ, ο πρωθυπουργός μου δεν θα το δεχτεί ποτέ», είπε ο διπλωμάτης.
Ιταλοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν αμέσως το γεγονός αυτό.
Ενώ η αντίρρηση του Μελόνι για τις αμβλώσεις είναι γνωστή εδώ και καιρό, η κίνηση να αμβλύνει τη γλώσσα σχετικά με τους εμβολιασμούς αποτέλεσε μεγαλύτερη έκπληξη.
Η Ιταλία αφαίρεσε μια γραμμή που περιλαμβανόταν στο ανακοινωθέν του 2023, η οποία ζητούσε «επενδύσεις στην παγκόσμια υγεία μέσω της ικανότητας παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο».
Φέτος, υπήρχε μόνο μια αναφορά σε «περιφερειακές πρωτοβουλίες παρασκευής εμβολίων».
Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια έχει ενσωματωθεί σε συντηρητικά στρατόπεδα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
Ενώ η ίδια η Μελόνι δεν υποστήριξε τους υποστηρικτές της εκστρατείας κατά του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, το κόμμα της αντιτάχθηκε σε πολλούς από τους αυστηρούς κανονισμούς COVID που επιβλήθηκαν τότε, οι οποίοι απαιτούσαν από τους Ιταλούς να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να πάνε στη δουλειά τους, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να εισέλθουν σε καταστήματα και εστιατόρια.
«Δεν είναι κατά του εμβολιασμού, αλλά είναι εν μέρει κατά του εμβολιασμού» δήλωσε ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ρωσία: Κρατούμενοι έχουν ως ομήρους 2 άτομα στο Ροστόφ
- «Παγωμένος» ο πληθωρισμός στη Σαουδική Αραβία – 1,6% τον Μάιο
Πηγή: reuters.com