Reuters: Η μητρική του TikTok συνεργάζεται με την Huawei για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Reuters: Η μητρική του TikTok συνεργάζεται με την Huawei για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
View of the new logo of ByteDance at the headquarters of Beijing Bytedance Technology Co, owner of Chinese personalized news aggregator Jinri Toutiao and short video platform TikTok, in Beijing, China, 6 August 2018. Beijing Bytedance Technology Co, owner of China's leading news aggregator Jinri Toutiao, aims to raise about $3 billion in its latest funding round that would see its valuation soar to as high as $75 billion, people with direct knowledge of the matter said. The fundraising comes as the six-year-old firm is considering an initial public offering in Hong Kong next year and has been in talks with investment banks for a multi-billion-dollar listing, two of the sources said. How successful Bytedance's fundraising is will be an indicator of broader appetite for Chinese investments amid heightened Sino-U.S. trade tensions and Beijingís debt crackdown that are slowing the Chinese economy and aggravating tight market liquidity. Fast-growing Bytedance runs China's popular news feed Jinri Toutiao and short video platform TikTok, which was also the world's most downloaded app in the first quarter. Founded by entrepreneur Zhang Yiming in 2012, Bytedance is targeting a valuation of between $70 billion and $75 billion in the latest fundraising, said one of the people. Photo: AFP
Η εκπαίδευση μοντέλων AI είναι πολύ πιο απαιτητική και απαιτεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, σχεδιάζει να αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα εκπαιδεύεται κυρίως με τσιπ της Huawei Technologies, δήλωσαν στο Reuters τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η ByteDance έχει διαφοροποιηθεί σε εγχώριους προμηθευτές τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει επιταχύνει την ανάπτυξή της από τότε που οι ΗΠΑ το 2022 άρχισαν να περιορίζουν τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπως της Nvidia.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστεί κεντρικό στοιχείο της τεχνολογικής βιομηχανίας με επιχειρήσεις σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο τα τυχερά παιχνίδια και το ηλεκτρονικό εμπόριο να διαφοροποιούν τις προσφορές τους μέσω της ενσωμάτωσης προσαρμοσμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης – προγραμμάτων που χρησιμοποιούν αναγνώριση προτύπων για να λαμβάνουν αποφάσεις.

Το επόμενο βήμα της ByteDance στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης είναι να χρησιμοποιήσει το τσιπ Ascend 910B της Huawei για να εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης γλώσσας, δήλωσαν οι άνθρωποι, αρνούμενοι να κατονομαστούν καθώς το σχέδιο είναι εμπιστευτικό.

Ένα τέταρτο άτομο δήλωσε επίσης ότι η ByteDance σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο AI, αλλά δεν μπορούσε να πει αν θα χρησιμοποιήσει τσιπ της Huawei.

Η ByteDance χρησιμοποιεί ήδη το Ascend 910B κυρίως για λιγότερο υπολογιστικά εντατικές εργασίες εξαγωγής συμπερασμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν προ-εκπαιδευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν προβλέψεις, δήλωσαν οι τρεις άνθρωποι και μια ξεχωριστή πηγή.

Η εκπαίδευση μοντέλων AI είναι πολύ πιο απαιτητική και απαιτεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη χρήση τσιπ εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων, όπως οι premium μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia.

Η ικανότητα και η πολυπλοκότητα του νέου μοντέλου, μετρούμενη από τις υπολογιστικές του παραμέτρους, θα είναι λιγότερο ισχυρή από το υπάρχον μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Doubao της ByteDance, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

«Η όλη υπόθεση εδώ είναι λανθασμένη. Δεν αναπτύσσεται κανένα νέο μοντέλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ByteDance, Μάικλ Χιουζ.

Η Huawei δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η ByteDance έχει παραγγείλει περισσότερα από 100.000 τσιπ Ascend 910B φέτος, αλλά έχει παραλάβει λιγότερα από 30.000 από τον Ιούλιο, ένας ρυθμός πολύ αργός για να καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η περιορισμένη προσφορά και η περιορισμένη υπολογιστική ισχύς σε σχέση με τα διαθέσιμα στην Κίνα τσιπ της Nvidia εμπόδισαν την ByteDance να ορίσει χρονοδιάγραμμα για το νέο μοντέλο, είπαν δύο από τους ανθρώπους.

Η τρέχουσα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της ByteDance χρησιμοποιείται στο εμβληματικό μοντέλο μεγάλης γλώσσας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 και μετονομάστηκε σε chatbot Doubao, καθώς και σε πολλές άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου μετατροπής κειμένου σε βίντεο Jimeng. Εισήγαγε δύο μοντέλα Doubao με επίκεντρο το βίντεο αυτό το μήνα για να ανταγωνιστεί το OpenAI.

Η χρήση τέτοιων εφαρμογών έχει εκτοξευθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με το chatbot της ByteDance να γίνεται μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές της Κίνας με περισσότερους από 10 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Η αυξημένη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστήσει την ByteDance έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Huawei, δήλωσαν οι τρεις άνθρωποι.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής του τσιπ H20 AI της Nvidia, το οποίο η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ προσάρμοσε για την αγορά της Κίνας ως απάντηση στους εμπορικούς περιορισμούς, δήλωσαν δύο από τους ανθρώπους. Ο ιδιοκτήτης του TikTok είναι επίσης ο μεγαλύτερος πελάτης της Microsoft στην Ασία για τα τσιπ της Nvidia που είναι προσβάσιμα μέσω υπολογιστικού νέφους, δήλωσαν δύο διαφορετικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com