Reuters: Η νέα εξουσία στη Συρία εκπαιδεύει τους αστυνομικούς με τον νόμο της Σαρία

syria
epaselect epa11771608 A soldier checks his cell phone as Syrians (not pictured) celebrate the fall of the President Bashar al-Assad regime, at Umayyad Square, in Damascus, Syria, 11 December 2024. Syria's Military Operations Administration announced on 11 December the lifting of the curfew imposed on Damascus following the ouster of Syrian President al-Assad on 08 December. EPA/ANTONIO PEDRO SANTOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν μόλις 10 ημέρες εκπαίδευσης, κυρίως στο χειρισμό των όπλων και στον ισλαμικό νόμο.

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών που πήραν την εξουσία στη Συρία μετά από την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα χρησιμοποιούν τις διδαχές της Σαρία για την εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η Σαρία εμπνέεται από το Κοράνιο και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αστυνομικοί που έφεραν οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) -κυρίαρχης πλέον στη Δαμασκό- από την στη βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ ρωτούν τους αιτούντες για τις πεποιθήσεις τους και εστιάζουν στη Σαρία για στη σύντομη εκπαίδευση που προσφέρουν στους νεοσύλλεκτους, σύμφωνα με πέντε ανώτερους αξιωματικούς και έντυπα αιτήσεων που είδε το Reuters.

Η διασφάλιση της σταθερότητας και η κατάκτηση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων σε ολόκληρη τη Συρία θα είναι ζωτικής σημασίας για τους ισλαμιστές προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Αλλά η κίνηση να θέσουν τη θρησκεία στο επίκεντρο της αστυνόμευσης ενέχει τον κίνδυνο να σπείρουν νέα ρήγματα σε μια ποικιλόμορφη χώρα που κατακλύζεται από όπλα μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και να αποξενώσουν τις ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να προσεταιριστούν, προειδοποιούν περιφερειακοί αναλυτές.

«Υπάρχουν πολλοί Σύριοι που θα το βρουν αυτό ανησυχητικό», δήλωσε ο Άρον Λουντ, συνεργάτης της Century International, μιας δεξαμενής σκέψης με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

«Όχι μόνο μειονότητες – χριστιανοί, αλαουίτες, δρούζοι – αλλά και αρκετοί σουνίτες μουσουλμάνοι σε μέρη όπως η Δαμασκός και το Χαλέπι, όπου έχετε έναν αρκετά μεγάλο κοσμικό, κοσμοπολίτικο πληθυσμό που δεν ενδιαφέρεται για τον θρησκευτικό νόμο».

Τα θρησκευτικά θεμέλια της εκπαίδευσης της αστυνομίας κάνουν επίσης τις δυτικές κυβερνήσεις να αναρωτιούνται πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Ισλάμ στο σύνταγμα της Συρίας, το οποίο η παράταξη των τζιχαντιστών που βρίσκεται τώρα στην εξουσία σχεδιάζει να αναθεωρήσει, δήλωσε ένας διπλωμάτης, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για το θέμα.

«Δεν είναι καλό σημάδι, αλλά εξαρτάται επίσης από το πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί» είπε ο διπλωμάτης στο Reuters.

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ο Άχμεντ αλ Σαράα, έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους δυτικούς αξιωματούχους και τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής που ανησυχούν για τα δικά τους ισλαμιστικά κινήματα ότι η παράταξή του έχει αποκηρύξει τους προηγούμενους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα και θα κυβερνήσει με μετριοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των μειονοτήτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας, το οποίο εποπτεύει την αστυνομία, και το υπουργείο Πληροφοριών δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εστίαση στη θρησκεία κατά την πρόσληψη και την εκπαίδευση της αστυνομίας ή αν υπάρχουν σχέδια για την ενσωμάτωση του ισλαμικού νόμου στον νομικό κώδικα.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας που ερωτήθηκαν από το Reuters δήλωσαν ότι η πρόθεση δεν ήταν να επιβληθεί στον γενικό πληθυσμό, αλλά μάλλον να διδαχθούν οι νεοσύλλεκτοι την ηθική συμπεριφορά.

Ο Χαμζά Αμπού Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της αστυνομικής ακαδημίας της ομάδας στο Ιντλίμπ πριν μεταφερθεί στη Δαμασκό, δήλωσε ότι η κατανόηση των θρησκευτικών θεμάτων, «τι είναι επιτρεπτό και τι όχι», είναι ζωτικής σημασίας για τους νεοσύλλεκτους ώστε να «ενεργούν δίκαια».

Η διάλυση των δυνάμεων του Άσαντ

Το Reuters καταγράφει τη διάλυση των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν οριστεί από τον Άσαντ μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές.

Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας λεηλατήθηκαν από πλιατσικολόγους, με τον εξοπλισμό και τα αρχεία να λεηλατούνται ή να καταστρέφονται.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τα μισά από τα περίπου 20 τμήματα έχουν ανοίξει ξανά, αλλά το καθένα είναι επανδρωμένο με περίπου 10 αστυνομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έρθει από την Ιντλίμπ, αντί για τον προηγούμενο αριθμό των 100-150 αστυνομικών.

Όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την εξουσία, ανακοίνωσαν ότι διαλύουν το υπουργείο Εσωτερικών και τις δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ενταχθούν σε μια νέα αστυνομική υπηρεσία που δημιουργούν, δήλωσε ο Χεσάμ Χιλάλ, ο οποίος διευθύνει μαθήματα για τους νεοσύλλεκτους σε μια αστυνομική ακαδημία στη Δαμασκό.

Οι αστυνομικοί που αυτομόλησαν στην πλευρά των τζιχαντιστών πριν από την πτώση του Άσαντ είναι ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν αίτηση για τη νέα δύναμη, δήλωσαν οι ανώτεροι αξιωματικοί στο Reuters.

Όσοι δεν το έκαναν, κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια διαδικασία «συμφιλίωσης», συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός εγγράφου αποδοχής της αλλαγής του καθεστώτος και της παράδοσης του όπλου τους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα επιτραπεί σε κάποιους να ενταχθούν στη νέα δύναμη.

Επτά αξιωματικοί που διευθύνουν αστυνομικά τμήματα ή εμπλέκονται στη στρατολόγηση δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα μέλη και καλωσόρισαν αιτήσεις από άτομα οποιασδήποτε θρησκείας.

Όμως η εστίαση στη Σαρία αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους.

Ένας 45χρονος χριστιανός, ο οποίος εργαζόταν στην τροχαία του Άσαντ, δήλωσε ότι δεν θα έκανε αίτηση για τη νέα δύναμη ακόμη και αν μπορούσε. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας, είπε ότι ανησυχούσε ότι ακόμη και άνθρωποι σε χαμηλούς ρόλους όπως ο δικός του θα θεωρούνταν μέρος του καθεστώτος του Άσαντ και ότι η εστίαση στον ισλαμικό νόμο σήμαινε ότι θα υπήρχαν διακρίσεις σε βάρος όσων έχουν άλλη πίστη.

«Κανείς δεν είναι εναντίον του Ισλάμ, αλλά σίγουρα είμαστε εναντίον ενός θρησκευτικού κανόνα που βασίζεται σε συγκεκριμένα κείμενα και χαντίθ» – ρητά και πράξεις που αποδίδονται στον προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ – δήλωσε ένας συμμετέχων, ο Αλί αλ-Ακαμπάνι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χρήση της Σαρία στην αστυνόμευση.

Πρόσθεσε ότι η Δαμασκός είναι «διαφορετική ως προς τις αιρέσεις και τα δόγματά της».

Ταυτόχρονα, οι νέες αρχές της Συρίας πρέπει να εκπαιδεύσουν γρήγορα την αστυνομία, επειδή οι δυνάμεις του Άσαντ «εξατμίστηκαν εντελώς και η σταθερότητα είναι ένα μεγάλο, μεγάλο ζήτημα», δήλωσε ο Λουντ, της Century International. «Το να πάνε με αυτό που ξέρουν και έκαναν πάντα, μπορεί να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχουν αυτό».

Η στελέχωση

Το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η νέα δύναμη ήταν εμφανές στα αστυνομικά τμήματα που επισκέφθηκε το Reuters τον Δεκέμβριο.

Στην αστυνομική διεύθυνση της Δαμασκού, καθώς και στα τμήματα Μαρτζά και Καφρ Σούσα, τα δωμάτια ήταν γεμάτα με χαρτιά, σπασμένα τζάμια, εγκαταλελειμμένες στολές, πυρομαχικά και σπασμένα έπιπλα.

Οι αξιωματικοί είχαν καθαρίσει μερικά δωμάτια για να εργάζονται, αλλά οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα είχαν κλαπεί.Έξω από τα τμήματα, υπήρχαν πράσινα και λευκά αστυνομικά αυτοκίνητα με σπασμένα παράθυρα και σκασμένα λάστιχα.

Στις 14 Ιανουαρίου, η ακαδημία της Δαμασκού γιόρτασε την αποφοίτηση περίπου 500 δοκίμων αστυνομικών, οι οποίοι παρέλασαν ενώπιον των εκπαιδευτών τους με νέες μαύρες στολές.

Τα έντυπα αιτήσεων που είδε το Reuters περιέχουν μια ενότητα σχετικά με τις «πεποιθήσεις, τους προσανατολισμούς και τις απόψεις», στην οποία ζητείται από τους νεοσύλλεκτους να δώσουν την «αυθεντία αναφοράς» τους, μια έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά για τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες που θεωρούνται έγκυροι από τις διάφορες αιρέσεις.

Αν και η θρησκεία αναγράφεται εδώ και καιρό στα έγγραφα ταυτότητας στη Συρία, δεν ήταν συνηθισμένο επί Άσαντ να προσδιορίζεται η σχολή σκέψης.

Τρεις αξιωματούχοι της HTS, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η ερώτηση έχει ως στόχο να βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτούντων που θα χρειαστούν στενότερο έλεγχο, ιδίως των αλαουιτών, οι οποίοι προέρχονται από την ίδια αίρεση με τον Άσαντ και μπορεί να είχαν δεσμούς με το καθεστώς του.

Η Χουμάιντα Αντάρα αλ-Ματάρ, η οποία έπαιρνε συνέντευξη από αποστάτες της αστυνομίας που θέλουν να επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις εργασίας στην ακαδημία της Δαμασκού, δήλωσε ότι πρόκειται για «απλώς μια ερώτηση ρουτίνας» και ότι δεν είχε σκοπό να κάνει διακρίσεις εις βάρος οποιασδήποτε πίστης ή σέχτας, συμπεριλαμβανομένων των Αλαουιτών.

Οι καινούργιοι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν μόλις 10 ημέρες εκπαίδευσης, κυρίως στο χειρισμό των όπλων και στον ισλαμικό νόμο.

Όταν βελτιωθεί η ασφάλεια, ο στόχος είναι να αυξηθεί η εκπαίδευση σε εννέα μήνες, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που εισήγαγαν οι τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ, δήλωσε ο Άχμεντ Λατούφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομικής ακαδημίας στον πρώην θύλακα των ανταρτών πριν διοριστεί αρχηγός της αστυνομίας στο Χαλέπι.

Είπε όμως ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η εξάρτησή τους από το Ισλάμ θα αποτελούσε ανησυχία.

«Η θρησκεία που σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το Ισλάμ» υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com