Reuters: Οι τρεις τελευταίες εβδομάδες της διαπραγμάτευσης κόστισαν 30 δισ. ευρώ
- 20/07/2015, 17:30
- SHARE
Πηγές της ΕΕ μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων για τις «παλινωδίες» των τελευταίων εβδομάδων.
«Tριάντα δισεκατομμύρια ευρώ στοίχισαν οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται επίσημης πηγές της ΕΕ.
Κι αυτό διότι η ανικανότητα του Τσίπρα να συνάψει μία συμφωνία νωρίς τον Ιούλιο, που είχε ως συνέπεια να κλείσουν οι τράπεζες, τον ώθησε να συναινέσει σε ένα πακέτο 86 δισ. ευρώ, από τα 53 δισ. ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα μόλις λίγες μέρες πριν.
Το διεθνές πρακτορείο υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των εταίρων και το εσωτερικό του κόμματος του, που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αντίθετο με τα προγράμματα λιτότητας.
Το Reuters παραθέτει και το χρονικό του Τσίπρα στην πολιτική και φτάνει μέχρι το δημοψήφισμα, που άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό του τον Απρίλιο, όταν φάνηκε ότι οι πιστωτές δεν θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα.
Όταν το δημοψήφισμα έγινε, οι Έλληνες ψήφισαν κόντρα σε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, που θα περιελάμβανε λιτότητα. Ήταν μία μεγάλη νίκη για τον Τσίπρα, αλλά δεν κράτησε πολύ.
Ζήτησε την έγκριση της Βουλής για να διαπραγματευτεί ξανά, δεν μπόρεσε να κρατήσει την κυβέρνησή του ενωμένη και αναγκάστηκε να στραφεί στην αντιπολίτευση για στήριξη, με τη συνάντηση των αρχηγών στις 6 Ιουλίου.
Η μαραθώνια συνάντηση κατέληξε στο ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος σε ένα νέο πρόγραμμα, του ζητούσε να διαπραγματευτεί ξανά. Πληγωμένος, αλλά και οπλισμένος με την έγκριση της Βουλής γύρισε στις Βρυξέλλες για την τελική διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή καθώς η χρηματοδότηση από την ΕΕ τελείωνε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να βάλει όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ.
Ο Τσίπρας έμοιαζε εξαντλημένος.
Μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες του έλεγαν να ξεκουραστεί. Αλλά με την υποστήριξη της Γαλλίας η συμφωνία επιτεύχθηκε, με την Ελλάδα να δέχεται ακόμα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα.