Reuters: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών της Γερμανίας, τουλάχιστον -2% εντός του 2024

Reuters: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών της Γερμανίας, τουλάχιστον -2% εντός του 2024
Photo: pixabay.com
Χτυπημένες από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι μέσες τιμές των κατοικιών στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 13%.

Η συρρίκνωση στις τιμές κατοκιών της Γερμανίας αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2024, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ αναλυτών που «έτρεξε» το Reuters, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της εξασθένησης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Χτυπημένες από τη χειρότερη κρίση ακινήτων των τελευταίων δεκαετιών, οι μέσες τιμές των κατοικιών στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 13% από την κορύφωσή τους το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και υποχώρησαν πάνω από 8% πέρυσι, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που τα επίσημα στοιχεία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2000.

Το εξασθενημένο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών έχει επιτείνει τα προβλήματα στην ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων. Σε άλλες μεγάλες αγορές κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η δραστηριότητα και οι τιμές παρέμειναν εύρωστες παρά τα υψηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Οι μέσες τιμές των γερμανικών κατοικιών αναμένεται να μειωθούν κατά 2,0% φέτος, σύμφωνα με τη διάμεση άποψη της δημοσκόπησης του Reuters από τις 9 έως τις 21 Μαΐου σε 13 ειδικούς σε θέματα ακινήτων, μια υποβάθμιση από την πτώση 1,7% που προέβλεπε η έρευνα του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,0% και 3,0% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Αυτή η αναμενόμενη ανάκαμψη οφείλεται εν μέρει στις προβλέψεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), και στη συνέχεια άλλες δύο φορές φέτος.

«Η γερμανική αγορά ακινήτων έπιασε πάτο στα τέλη του 2023. Με τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στο τέλος του 2023, η ζήτηση ανέκαμψε και πάλι στις αρχές του 2024» δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

«Καθώς η οικονομική προσιτότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές στον κατασκευαστικό τομέα παραμένουν αυξημένες, δεν αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για νέες κατοικίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισημαίνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την αδύναμη ζήτηση, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo δήλωσε πρόσφατα ότι η πλειονότητα των εταιρειών στον τομέα των κατασκευών κατοικιών ανέφερε έλλειψη παραγγελιών τον Απρίλιο, παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, η προσφορά κατοικιών, ιδίως οικονομικά προσιτών, παρέμεινε αδύναμη. Οι οικοδομικές άδειες για διαμερίσματα μειώθηκαν σχεδόν κατά 25% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κατάσταση αυτή είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα. Οκτώ από τους 13 αναλυτές που απάντησαν σε πρόσθετη ερώτηση δήλωσαν ότι η προσφορά προσιτών κατοικιών θα υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Οι υπόλοιποι είπαν ότι θα υπολείπεται.

«Λόγω του σημαντικού αριθμού ακυρώσεων έργων, οι συνολικές ολοκληρώσεις κατοικιών θα μειωθούν στις 225.000 μονάδες το 2024 και μόνο στις 195.000 μονάδες το 2025. Ως εκ τούτου, η γενική προσφορά κατοικιών θα μειωθεί. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την προσφορά προσιτών κατοικιών, η οποία θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 2-3 χρόνια» είπε ο Σεμπάστιαν Σνάιτζνταρ, ανώτερος αναλυτής ακινήτων της BayernLB.

Μια πλειοψηφία άνω του 60%, οκτώ από τους 13 ερωτηθέντες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να επιτύχει τον στόχο της κατασκευής 400.000 διαμερισμάτων ετησίως, θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας. Οι υπόλοιποι πέντε δήλωσαν ότι δεν θα έπρεπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com