Reuters: Οι αγορές αναμένουν ακόμα 2 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024

Reuters: Οι αγορές αναμένουν ακόμα 2 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024
06 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), is on her way to the press conference after the Governing Council meeting. The deposit rate for parked money from commercial banks will be reduced by 0.25 percentage points to 3.75 percent. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τους αναλυτές για την Ευρωζώνη, κίνδυνοι στρέφονται προς λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες.

Δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του 2024 αναμένουν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω των «κλειστών χαρτιών» που διατηρούν τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2024, εκτιμώντας πως οι κίνδυνοι στρέφονται προς λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες.

Η προοπτική αυτή παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σχέση με έρευνα που διενεργήθηκε πριν η ΕΚΤ προβεί στη μείωση του επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης στις 6 Ιουνίου.

Η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς και οι ακόμη ασταθείς πιέσεις στις τιμές έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες γύρω από τη λογική για περισσότερες μειώσεις.

Σε συνέντευξή του στο Reuters τη Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «έντονη ανάγκη» για μείωση των επιτοκίων, εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλα αυτά, μια ισχυρή πλειοψηφία σχεδόν 80% στη δημοσκόπηση του Reuters, 64 από τους 81 αναλυτές, ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει δύο ακόμη φορές φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου του Ιουνίου ότι η τράπεζα θα «συνεχίσει» να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα για να καθοδηγεί τις αποφάσεις πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έκανε τα πάντα εκτός από το να προαναγγείλει επίσημα τη μείωση του Ιουνίου πολύ νωρίτερα.

«Αυστηρά μιλώντας, η προσέγγιση της ΕΚΤ δεν εξαρτάται από τα δεδομένα, με την έννοια ότι μόνο τα εισερχόμενα δεδομένα έχουν σημασία.Συνεχίζουμε να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γκρεγκ Φουζέσι, οικονομολόγος της JP Morgan για την Ευρωζώνη.

«Δεδομένης της ανάκαμψης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, υπήρχε περιθώριο να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για να αποσαφηνίσουμε βασικές πτυχές των προβλέψεων. Δεν είναι σαφές αν το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ξανά για να δικαιολογήσει μια ακόμη μείωση τον Σεπτέμβριο, δηλαδή ότι τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι περιοριστικά ακόμη και μετά από μια δεύτερη μείωση» πρόσθεσε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν τιμολογηθεί για μία ακόμη μείωση φέτος, άρχισαν να τιμολογούν δύο μειώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει σε σχέση με την αναταραχή στις γαλλικές αγορές ομολόγων μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,6% τον περασμένο μήνα από 2,4% τον Απρίλιο, δεν θα φθάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τους διάμεσους των δημοσκοπήσεων, λίγο πιο αισιόδοξος από τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δείχνουν πληθωρισμό άνω του 2% τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Επίσης, οι λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που επί του παρόντος αναμένεται να επιφέρει το πολύ δύο ή ενδεχομένως μόνο μία μείωση φέτος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ευρώ, που έχει υποχωρήσει σχεδόν 3% για το έτος έναντι του δολαρίου, σε περαιτέρω εξασθένηση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο εισαγόμενο πληθωρισμό.

Μια πλειοψηφία σχεδόν 90% των οικονομολόγων, 36 από 41, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι κλίνουν περισσότερο προς λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος παρά προς περισσότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com