Reuters: Σκηνικό «εμφυλίου» στο ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
- 07/10/2016, 14:21
- SHARE
O Τόμσεν θέλει ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Ποια η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ.
Για εσωτερική σύγκρουση στο ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι ήταν έκπληκτοι από την ασυνήθιστη ένταση και τις δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως για το γεγονός ότι ο Δανός χρειάστηκε να περιμένει ώρες για να βρει την Λαγκάρντ, πριν αποδεχθεί τη συμφωνία».
Το δημοσίευμα αναφερόταν σε ένα από τα διαλείμματα που έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, κατά το οποίο ο Τόμσεν που ήταν στις Βρυξέλλες αναζητούσε στο τηλέφωνο την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν σε ταξίδι στην Ασία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίασαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν στο Καζακστάν και σημείωναν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το «πράσινο φως» από τη γενική διευθύντρια. «Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση των στελεχών του», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ο κορυφαίος δικηγόρος του Ταμείου είχε ταξιδέψει από την Ουάσιγκτον, για να εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία.
«Ακόμη κι ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ένας σύμμαχος της Γερμανία και υποστηρικτής της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αναρωτήθηκε ανοιχτά εάν η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια να διατηρήσει το Ταμείο “με κάθε κόστος”», αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τόμσεν φαινόταν εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια του δεκάλεπτου τηλεφωνήματος που είχε με την Λαγκάρντ, σε ένα διάδρομο έξω από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Τον άκουσαν να λέει ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να «χάνει» στη διαφωνία.
Το Reuters σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση ανησυχεί τους Ευρωπαίους, έπειτα από πολλές συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος της καθυστέρησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε αιχμές καθιστώντας σαφές ότι ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του Ταμείου. «Θα βοηθούσε περισσότερο αν η γενική διευθύντρια ήταν εδώ. Θα γλιτώναμε μερικές ώρες», είπε μετά από το Eurogroup σε δημοσιογράφους.
«Το βασικό επιχείρημα της ευρωζώνης, στην αναζήτηση μίας λιγότερο δογματικής γραμμής από το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους οφειλέτες του Ταμείου, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην ευρωζώνη για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Για αυτόν τον λόγο, λένε οι Ευρωπαίοι, το Ταμείο πρέπει να ανησυχεί λιγότερα για την αποπληρωμή των δανείων του και τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και να αποδεχθεί τον ρόλο του δημοσιονομικού ”επιτηρητή” που επιθυμεί το Βερολίνο. Το κατά πόσο το Ταμείο έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση παραμένει ένα ερώτημα για τους Ευρωπαίους. Κάποιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν αναφέρει σε δημοσιογράφους, μετά από τη συμφωνία, ότι ακόμη απαιτεί την εκπλήρωση προϋποθέσεων, πριν συμφωνήσει το συμβούλιό του σε περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Reuters.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πίστευαν ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν καν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνάντησης της G7. Αυτό εξηγεί γιατί ο Σόιμπλε ήταν τόσο ενοχλημένος, που έβλεπε τον Τόμσεν να διστάζει στο Eurogroup. Πάντως, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Πρέπει ακόμη να γίνει μία έντονη συζήτηση για πιθανά μέτρα αργότερα, το φθινόπωρο, πριν εμπλακούν. Αλλά θα είναι εντάξει», ανέφερε. Παρόλα αυτά, κάποιοι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν η περιζήτητη επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν γίνει και ότι ακόμη και η Γερμανία μπορεί να επιμείνει λιγότερο στο να κρατήσει ένα μη συνεργάσιμο Ταμείο εμπλεκόμενο σε όποιο μελλοντικό πρόγραμμα.
Stuttgarter Nachrichten: Προστριβές ΔΝΤ – γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten γράφει σήμερα ότι η «η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε προστριβές τους δανειστές. Παρόλο που η γερμανική βουλή πριν από ένα και πλέον χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί.
Το γερμανικό κοινοβούλιο εξάρτησε την συναίνεσή του από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Η Καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της κρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή.
Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση».
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «ο Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».
Το δημοσίευμα καταλήγει δε ότι ένας «επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα οι οποίες καθυστερούν. Το Εurogroup θέλει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη».