Ρεβέκκα Πιτσίκα στο Network: Ζούμε στην εποχή της ασύγχρονης εργασίας
- 26/05/2022, 18:15
- SHARE
Πόσο μεγάλο είναι το κενό μεταξύ των γενεών στον κόσμο της εργασίας σήμερα, και με ποιους τρόπους πρέπει οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες τους να διαχειριστούν τη συνύπαρξη τόσο διαφορετικών ηλικιακών ιδιαιτεροτήτων κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη; Σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε τις δικές της απαντήσεις στην brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, σε ένα αποκλειστικό session για τα μέλη του Fortune Greece Network.
Η CEO της People for Business, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά βρίσκονται στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον τέσσερις διαφορετικές γενιές: Generation Z, Millennials, Generation X, Baby boomers. Γενιές οι οποίες, όπως είπε, έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάγκες και κουλτούρα. Για παράδειγμα, η τελευταία γενιά -η Generation Z- δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς smartphone. Μια γενιά πίσω, οι millennials, είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά δίνουν μεγάλη έμφαση στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, χωρίς να τους διακατέχει η έντονη αίσθηση της ιδιοκτησίας.
Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, η Ρεβέκκα Πιτσίκα διακρίνει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που μπορούν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το χάσμα των εργασιακών γενεών, «γιατί από την ίδια τους τη φύση είναι εκτεθειμένες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σε διαφορετικές χώρες, άρα έχουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και τις δομές να επεξεργαστούν αυτά τα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα».
Δείτε highlights από την παρουσίαση της Ρεβέκκας Πιτσίκα στα μέλη του Fortune Greece Network:
*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Όσον αφορά τις προκλήσεις του σύγχρονου εργοδότη, η τεχνολογία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κατά την επιλογή νέων στελεχών. Όμως αυτό δεν είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία, καθώς κατά τη διάρκεια του recruitment αλλάζουν τα πάντα. Ακόμη και οι ερωτήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι. «Η πιο συχνή ερώτηση είναι “πόσες ημέρες την εβδομάδα χρειάζεται να πηγαίνω στο γραφείο;”», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της People for Business. Για όλες, όμως, τις ηλικιακές ομάδες, έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: μετά την πανδημία, η πίεση για επιστροφή στο παλιό μοντέλο εργασίας, της πενθήμερης φυσικής παρουσίας στο γραφείο, είναι εντελώς άστοχη και ξεπερασμένη.
«Είναι μια πραγματικότητα που όλοι οι εργοδότες, όλοι οι μάνατζερ καλούνται να αντιμετωπίσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Άρα η μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι πλέον η αβεβαιότητα. Πώς επαναπροσδιορίζει ο ηγέτης τον εαυτό του και πώς επαναπροσδιορίζει ο κάθε εργαζόμενος τον δικό του εαυτό, μέσα στο εργασιακό περιβάλλον».
Όπως συμπληρώνει, οι πολύ έντονες διαφοροποιήσεις στο εργασιακό δυναμικό δημιουργούν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το πώς θα συνεργαστούν μεταξύ τους οι διαφορετικές γενιές, και το δεύτερο αφορά τον ρόλο ενός επικεφαλής εταιρείας ο οποίος καλείται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους. Σύμφωνα με την Ρεβέκκα Πιτσίκα, η απάντηση και στα δύο έχει να κάνει ξεκάθαρα με το μοντέλο ηγεσίας. «Μιλάμε για έναν ηγέτη που πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτος. Έναν ηγέτη ο οποίος πρέπει να βγάζει ανθρώπινο πρόσωπο. Να είναι ουσιαστικά “παρών”», υπογράμμισε.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η επικεφαλής της People for Business υπογράμμισε ότι ο υβριδικός τρόπος εργασίας αποτελεί πλέον μόνιμο και όχι έκτακτο μοντέλο. Κάτι που ευνοεί το άνοιγμα των συνόρων για όλους τους εργαζόμενους από όπου κι αν δουλεύουν, και συνδιαμορφώνει το λεγόμενο κύμα της «μεγάλης παραίτησης», καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν διεξόδους οι οποίες τους προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πώς και από πού εργάζονται. Ένα θέμα το οποίο, για την Ρεβέκκα Πιτσίκα, προκύπτει από τη διαφοροποίηση της σύγχρονης και της ασύγχρονης εργασίας. «Είμαι εδώ για να κάνω μια δουλειά, να φέρω ένα αποτέλεσμα. Μετά θέλω τη ζωή μου. Οι εργοδότες που θα αντιληφθούν αυτή τη νοοτροπία θα κρατήσουν τους ανθρώπους τους», κατέληξε.
*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ