Ρεύμα: «Φωτιά» στα τιμολόγια βάζουν οι τιμές χονδρικής – Έρχονται μέτρα

Ρεύμα: «Φωτιά» στα τιμολόγια βάζουν οι τιμές χονδρικής – Έρχονται μέτρα
Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται έξω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Κάντζα Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση για να φρενάρει αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το ράλι των τιμών χονδρικής.

Στην κορυφή της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού παραμένει η Ελλάδα γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των παρόχων τροφοδοτώντας τη συζήτηση για παρεμβάσεις με αναβίωση των επιδοτήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για την αγορά επόμενης ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) η μέση ημερήσια τιμή (ευρώ/MWh) της χονδρεμπορικής αγοράς για την Ελλάδα διαμορφώνεται σε 176,33 ευρώ/MWh σήμερα και είναι η 7η υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Προηγείται η Αλβανία με 224,68 ευρώ/MWh, η Ρουμανία με 213,17 ευρώ/MWh, η Βόρεια Μακεδονία με 211,74 ευρώ/MWh, η Σερβία με 206,41 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 204,77 ευρώ/MWh και η Βουλγαρία που κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, 176,51 ευρώ/MWh.

Στις χώρες που βρίσκονται δυτικά του χάρτη, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, οι τιμές κινούνται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh ενώ στις Βαλκανικές χώρες παρατηρούνται αρρυθμίες, με blackout και σε ορισμένες περιοχές αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η μέση μηνιαία τιμή χονδρικής για την Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στα 131,46 ευρώ/MWh ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, που αποτελούν και σημείο αναφοράς, δεν έχουν ξεπεράσει τα 32 ευρώ. Στη διάρκεια της ημέρας οι αποκλίσεις των τιμών είναι ακραίες, καθώς από τα επίπεδα κοντά στα 50 ευρώ/KWh που διαμορφώνονται το μεσημέρι που τα φωτοβολταϊκά παράγουν στο φουλ φτάνουν να ξεπερνούν τα 600 ευρώ/KWh τις βραδινές ώρες.

Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή μελετά τις ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά και ερευνά τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα αυτά προμηνύουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά που επωμίστηκαν ήδη αυξήσεις πάνω από 15% στα τιμολόγια του περασμένου μήνα.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίζεται καθησυχαστικός σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ εκτιμώντας ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και οι τιμές θα εκλογικευτούν σύντομα, σχεδιάζονται μέτρα για παν ενδεχόμενο. Έτσι επανήλθε το σενάριο του πλαφόν στις τιμές χονδρικής και της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και διάθεσης αυτού του εσόδου εν είδει επιδότησης προς ανακούφιση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι αυτό το μοντέλο απαιτεί έγκριση από την ΕΕ. Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης θα δοθεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και δυνητικά μέτρα.

Αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί η θέσπιση έκτακτης εισφοράς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά το διάστημα αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο όταν εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης 2021-2022 απέφερε σε ένα οκτάμηνο έσοδα 373,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: