Ρεύμα: Γιατί οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ τον Μάιο;

Ρεύμα: Γιατί οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ τον Μάιο;
Photo: pixabay.com
Τα "πράσινα" τιμολόγια του Ιουνίου, που προέρχονται από ΑΠΕ, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο για τους περισσότερους παρόχους.

Τον Μάιο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Παρά την αύξηση των τιμολογίων τον Ιούνιο, οι προσφορές των περισσότερων προμηθευτών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI, που διεξάγεται από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία Vaasa ETT, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, ήταν 19,63 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 23,93 σεντς. Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 23,77 σεντς, συγκριτικά με 25,69 σεντς στην ΕΕ.

Τιμολόγια Ιουνίου

Τα “πράσινα” τιμολόγια του Ιουνίου, που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο για τους περισσότερους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Ωστόσο, ορισμένοι προμηθευτές προχώρησαν σε αυξήσεις. Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν τις εναλλακτικές επιλογές τους και να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα προσφορά μέσω της ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η αλλαγή προμηθευτή γίνεται δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παράγοντες αύξησης τιμών

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που μειώνει τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και στην άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανησυχίες και για το φυσικό αέριο

Η πιθανότητα διακοπής της τροφοδοσίας της Αυστρίας από τη ρωσική Gazprom, λόγω σχετικής δικαστικής απόφασης, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, προσθέτοντας πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: