Ρήγμα στο ΝΑΤΟ; Φόβοι για αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη από πιθανή αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ; Φόβοι για αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη από πιθανή αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων
US flags stand in press room at the NATO headquarters in Brussels, Belgium on April 5, 2023. Photo: Shutterstock
Καθώς η Ουάσιγκτον φλερτάρει με τη μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι κάθε αποχώρηση χωρίς συντονισμό απειλεί να αποσταθεροποιήσει την άμυνα του ΝΑΤΟ.      

Ευρωπαίοι προτρέπουν τις ΗΠΑ να συντονιστούν μεταξύ τους για τυχόν σχέδια μείωσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στη γηραιά ήπειρο, προκειμένου να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποδεχτεί ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει αρκετούς από τους περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στις ανατολικές χώρες, οι οποίες που είναι πιο εκτεθειμένες σε πιθανή ρωσική απειλή. Και εστιάζουν στον μετριασμό της επίδρασης από κάτι τέτοιο.

Κληθείς να σχολιάσει, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης στρατευμάτων αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε απόφαση του Λευκού Οίκου να μετακινήσει στρατεύματα και όπλα εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις εντατικές προσπάθειες των νατοϊκών συμμάχων να αυξήσουν την ικανότητα αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας. Παράλληλα, επισημαίνουν οι πηγές, οι κανονικοί δίαυλοι επικοινωνίας καταρρέουν λόγω της αναταραχής που έφερε ο Τραμπ στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βρυξελλών, πόσο μάλλον που οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι δεν θα λάβουν προειδοποίηση για τέτοιες αποφάσεις και θα μάθουν από τα μέσα ενημέρωσης ότι θα αποσυρθούν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Το NBC News ανέφερε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν έως και 10.000 στρατιώτες από την ανατολική Ευρώπη. Πριν από τον πόλεμο, οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 65.000 στρατιωτικό προσωπικό στην Ευρώπη, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμα των 100.000 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν ότι αρχίζουν να επωμίζονται περισσότερο το βάρος για τη δική τους άμυνα και να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες – σύμφωνα με πάγια απαίτηση του Τραμπ. Ανώτεροι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είπαν ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν πως η μετατόπιση του βάρους πρέπει να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι από τους Αμερικανούς εταίρους τους σε αντάλλαγμα ήταν η δέσμευση να μάθουν έγκαιρα τα περί απόσυρσης. Το κύριο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπαν οι διπλωμάτες, ήταν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν για τη μειωμένη αμερικανική παρουσία.

Η ταχύτητα οποιασδήποτε αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μεγάλος παράγοντας ευπάθειας για την Ευρώπη. Η ήπειρος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη στρατιωτική προστασία της Ουάσιγκτον και οι ηγέτες σπεύδουν να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες. Αυτή η προσπάθεια επιδεινώνεται από τις βαθιές διαιρέσεις εντός ΕΕ σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και την ενίσχυση του υποτονικού αμυντικού τομέα.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τα οφέλη για την ίδια την Ουάσιγκτον από τη στρατιωτική παρουσία της στη γηραιά ήπειρο. Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ ότι τα στρατεύματά τους προβάλλουν πολιτική ισχύ.

Αλλος αξιωματούχος είπε στο Bloomberg ότι η μεταφορά άλλων στρατιωτικών μέσων από την Ευρώπη, όπως η υλικοτεχνική υποστήριξη, η αεροπορία και οι δυνατότητες πληροφοριών, θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε πιθανά σημεία ανάφλεξης στην Ασία.

Οι ακριβείς αριθμοί και οι τοποθεσίες που επηρεάζονται από την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο, ενδέχεται να διακυβεύονται οι 20.000 επιπλέον στρατιώτες που ανέπτυξε στην Ανατολική Ευρώπη ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως, όπως ο Μάικ Ρότζερς, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο στρατηγός Κρις Κάβολι, αρχηγός της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης, έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας απόσυρση που, όπως λένε, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Καταθέτοντας σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, ο στρατηγός Κάβολι είπε ότι η τρέχουσα δύναμη πρέπει να διατηρηθεί δεδομένης της σημασίας των αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη για τη διεξαγωγή αποστολών σε Αρκτική και Μέση Ανατολή.

Ακόμη και περιορισμένη απομάκρυνση στρατευμάτων θα σηματοδοτούσε μείωση της αμερικανικής δέσμευσης στα κράτη πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της συμμαχίας.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τρίτη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ πως δεν θα μειώσουν τον αριθμό των στρατευμάτων στη χώρα και ελπίζει ότι ο Λευκός Οίκος θα τιμήσει αυτή τη δέσμευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ