«Ρήγμα» στον ΟΠΕΚ για την κατρακύλα του πετρελαίου
- 12/01/2016, 15:18
- SHARE
Tα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ , έχουν χάσει περίπου τα τρία τέταρτα της αξίας τους.
Προς τα 30 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, κινείται το πετρέλαιο μπρεντ, με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίζουν πλέον πολύ σοβαρά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ φέρεται να έκαναν αίτημα στον οργανισμό για έκτακτη συνεδρίαση, είδηση που επιβεβαίωσε και ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν σήμερα να ακυρώσουν την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Νιγηρίας ότι υπήρχε ανάλογο αίτημα από ένα-δύο μέλη του οργανισμού.
Από τα μέσα του 2014, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ , έχουν χάσει περίπου τα τρία τέταρτα της αξίας τους.
Αυτές οι συνθήκες στην αγορά υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να συζητηθεί κατά πόσο ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, δήλωσε ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαϊκών Πόρτων Εμανουέλ Ίμπε Κασίκου σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεντ αλ Μαζρούι δήλωσε στη συνέχεια στο ίδιο συνέδριο ότι η τρέχουσα στρατηγική του ΟΠΕΚ αποδίδει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτραπεί κάτι τέτοιο – ίσως μεταξύ ενός και ενάμισι έτους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι «δύσκολο» για την αγορά πετρελαίου, θα υπάρξει σταδιακά ανάκαμψη αργότερα μέσα στη χρονιά, χάρη στην αναμενόμενη μείωση της παραγωγής από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
Ο Νιγηριανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε θέλουν να συναντηθούν τα μέλη του ΟΠΕΚ και δήλωσε ότι μια τέτοια συνεδρίαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου.
Ωστόσο, δύο απεσταλμένοι στον ΟΠΕΚ από χώρες εκτός του Κόλπου εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενη έκτακτης συνεδρίασης. “Δεν θα υπάρξει κάποια συνάντηση”, είπε ένας εκ των αξιωματούχων που είναι απεσταλμένος αφρικανικής χώρας. Η στρατηγική του ΟΠΕΚ να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής αντί να μειώσει τη προσφορά προκειμένου να επιτρέψει την ανάκαμψη των τιμών είχε ως στόχο την προστασία του μεριδίου αγοράς του οργανισμού σε βάρος των παραγωγών υψηλότερου κόστους.
Η υπερβάλλουσα προσφορά πιθανόν να ενταθεί το 2016 με την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά μόλις αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης.
«Νομίζω ότι όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν την παραγωγή. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να περιορίσουμε κάποιον», δήλωσε ο Μαζρούι.
Οι προοπτικές αυτές οδήγησαν τους αναλυτές πετρελαίου να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους τις τελευταίες ημέρες, με την Standard Chartered να εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και τα 10 δολάρια το βαρέλι.
Η πιθανότητα μιας συνάντησης θα εξαρτηθεί από την στάση της Σαουδικής Αραβίας, που έχει σημαίνοντα ρόλο στον οργανισμό και που έχει αντιταχθεί στην μείωση της παραγωγής.
«Η Σαουδική Αραβία ποτέ δεν ήταν της άποψης ότι δεν θέλει συνομιλίες», δήλωσε ο Κασίκου. «Στην πραγματικότητα, υποστήριξε θερμά μια συνεδρίαση πριν τον Ιούνιο όταν πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που υπήρχε ομόφωνα αίτημα για κάτι τέτοιο».