Ρύθμιση οφειλών: Τι ισχύει με τις 120 δόσεις και ποια είναι τα κριτήρια για την ένταξη
- 04/02/2019, 16:14
- SHARE
Στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση – Θα ανακουφίσουν εκατ. φορολογούμενους.
Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που σχεδιάζει εδώ και καιρό το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ανακούφιση εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Η πρώτη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά την αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις, στην οποία θα περιλαμβάνονται εισοδηματικά κριτήρια και παραγραφή προσαυξήσεων.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει:
– Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις
– Διαγραφή οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
– Διαγραφή των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την φορολογική διοίκηση.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη. Αν δηλαδή η ρύθμιση αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο, τότε εκείνοι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου είχε περιλάβει εγκαίρως στους σχεδιασμούς του για τη μεταμνημονιακή περίοδο το θέμα των 120 δόσεων και για ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για φορολογικά χρέη, ενώ το θέμα εξετάστηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και Κατερίνας Παπανάτσιου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν ενστάσεις λόγω της ύπαρξης δέσμευσης για μη προώθηση «οριζόντιων περικοπών».
Αντιθέτως το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησε στη σχετική επεξεργασία για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ταχύτατες διαδικασίες και εντός των πρώτων εβδομάδων του Φεβρουαρίου το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή με στόχο να είναι νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.
Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών από 12 σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αλλά και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες. Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS και της ΑΑΔΕ και με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης και αν έχει επιβληθεί, αναστέλλεται.
Και οι δύο ρυθμίσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και πρόκειται να αποσταλούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.