Ρυθμίστε τα πάντα στο κινητό σας με τρια κουμπιά
- 21/02/2015, 19:00
- SHARE
Οι δημιουργοί του IFFT (If This Then That) οραματίζονται έναν κόσμο όπου όλα θα συνδέονται.
Η ζωή μας είναι γεμάτη αντικείμενα και συσκευές, το κινητό μας είναι γεμάτο εφαρμογές και λειτουργίες και η τάση είναι όλα αυτά μαζί να συνεργάζονται, να ενώνονται και να λειτουργούν μέσα σε ένα σύμπαν που ονομάζουμε Internet of Things. Εκεί όπου εμείς θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Σωστά; Όχι ακριβώς.
Η ψηφιακή μας παρουσία μας έχει μετατρέψει σε μανιακούς micromanagers. Συνεχώς πατούμε κουμπάκια για να κάνουμε κάτι. Ελέγχουμε κάθε διαδικασία βήμα-βήμα, πρέπει συνεχώς να απαντάμε στις ερωτήσεις των εφαρμογών, να αποδεχόμαστε ή να απορρίπτουμε εισερχόμενα, να σώζουμε εικόνες, να εισάγουμε δεδομένα, να φτιάχνουμε task lists, χάνοντας τελικά περισσότερο χρόνο από όσον γλιτώνουμε.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής IFTT υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη λύση. Προσφέρουν τρεις νέες εφαρμογές, το Do Button, το Do Note και το Do Camera. Το Do Button δημιουργεί ένα shortcut στην οθόνη σας μέσω του οποίου, με ένα άγγιγμα, μπορείτε π.χ. να ανάψετε τα φώτα στο σπίτι ή να μεταδώσετε τη γεωγραφική σας θέση ή να στείλετε ένα προκαθορισμένο μήνυμα, ή να ανάψετε τη θέρμανση· οτιδήποτε έχετε εσείς ορίσει να κάνει αυτό το κουμπί. Μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερα από ένα.
Το Do Note απλοποιεί διαδικασίες που απαιτούν πληκτρολόγηση, όπως το να φτιάχνετε μια shopping list ή μία υπενθύμιση. Για παράδειγμα, με το Do Note ορίζετε ένα «κουμπί» που το ονομάζετε «Σούπερ Μάρκετ». Πατώντας το μία φορά και γράφοντας «τυρί» η σημείωση πάει απευθείας στο πρόγραμμα σημειώσεων ή task (Evernote, Wunderlist κ.λπ.).
Το Do Camera κάνει το ίδιο, αλλά με φωτογραφίες. Π.χ. τις σώζει αυτόματα στο Dropbox, τις ταχυδρομεί σε συγκεκριμένους φίλους, τις ποστάρει στο Facebook, ό,τι εσείς έχετε ορίσει εκ των προτέρων.
Γενικά, τα τρία αυτά «κουμπιά» δεν απαλείφουν απλώς βήματα μιας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας, αλλά σκοπεύουν να δώσουν τον έλεγχο όλων των συσκευών και εφαρμογών που έχει ο χρήστης μέσω μίας μόνο λειτουργίας. Φανταστείτε το σαν ένα universal τηλεχειριστήριο που, επιπλέον, ξέρει τι να κάνει κάθε φορά.
Οι δημιουργοί των τριών εφαρμογών και του IFTT οραματίζονται ένα μέλλον όπου όλα θα είναι συνδεδεμένα και συμβατά με όλα, και ο χρήστης θα δίνει απλές εντολές για πολύπλοκες διαδικασίες μέσω του IFTT. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές ίσως είναι μόνο η αρχή για ένα νέο είδος λειτουργικού συστήματος. Και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το μέλλον.