Ρήξη αποφάσισε η Ιταλία: Σε υψηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων, στο «κόκκινο» οι μετοχές
- 14/11/2018, 11:40
- SHARE
Συνεχίζεται το θρίλερ στην οικονομία της Ιταλίας. Ποιες οι προβλέψεις της Ρώμης για το χρέος.
Η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που συναντά την αντίδραση των Βρυξελλών και επικαλείται την πρόβλεψη για «ευελιξία», ώστε να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα και οι συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την χώρα, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Τζοβάνι Τρία η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ιταλική κυβέρνηση «ζητεί την εφαρμογή της ευελιξίας για γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα», γράφει στην επιστολή του ο Ιταλός υπουργός.
Την στιγμή που οι Βρυξέλλες απέρριψαν το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, η Ρώμη αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019. Ο Τζοβάνι Τρία διευκρινίζει στην επιστολή του ότι αυτό το 2,4% αποτελεί «απαραβίαστο όριο».
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι επί των προϋπολογισμών των τριών προσεχών ετών βαρύνουν «εξαιρετικού χαρακτήρα δαπάνες» που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας των συνεπειών των εξαιρετικά ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα στο τέλος του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, αλλά και των συνεπειών από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα.
Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, ο Ιταλός υπουργός αναφέρεται στο «πολύ υψηλό κόστος τόσο σε ανθρώπινες απώλειες, όσο και σε υλικές ζημίες». «Πρόκειται για απροσδόκητα γεγονότα», που ανάγκασαν την χώρα να ξεκινήσει «ένα εξαιρετικού χαρακτήρα πρόγραμμα επεμβάσεων», σημειώνει ο Τζοβάνι Τρία.
Οι σφοδροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν τον θάνατο 20 ανθρώπων στη Ιταλία και έπληξαν κυρίως την περιοχή του Βένετο, όπου ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δένδρα, τη Λιγουρία, όπου καταστράφηκαν δεκάδες πλοία, και την Σικελία.
Παράλληλα, η Γένοβα επλήγη από την κατάρρευση της γέφυρας από όπου περνούσε ένας στρατηγικής σημασίας για την περιοχή αυτοκινητόδρομος.
Η τραγωδία αυτή ανάγκασε την χώρα να ξεκινήσει ένα «έκτακτου χαρακτήρα πρόγραμμα συντήρησης» του οδικού δικτύου.
«Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού, ο προϋπολογισμός αφιερώνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2019, ειδικά για την διασφάλιση και την συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου, ανάμεσά τους των γεφυρών, των αυτοκινητοδρόμων και των τούνελ», εξηγεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Τζοβάνι Τρία.
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Επιτροπή παρέλαβε το «αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας». «Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή να αξιολογήσει το αναθεωρημένο κείμενο και να δημοσιεύσει την επίσημη γνώμη της στις 21 Νοεμβρίου μαζί με τις γνώμες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο του κειμένου που απέστειλε η ιταλική κυβέρνηση.
Σε υψηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων
Σε υψηλό τριών εβδομάδων ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σήμερα, διευρύνοντας τη διαφορά έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αφού η Ιταλία υπέβαλε εκ νέου τον προϋπολογισμό της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αμετάβλητες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά με πτωτικά αναθεωρημένους στόχους για το χρέος.
Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, η Ρώμη προβλέπει το χρέος να μειωθεί στο 129,2% του ΑΕΠ το 2019, στο 127,3% το 2020 και στο 126,0% το 2021 από το 130,9% που αναμένει η Ρώμη για φέτος.
Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων στο 3,54%, με τη διαφορά έναντι της απόδοσης των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 314 μονάδες βάσης από τις 303 μονάδες βάσης αργά χθες.
Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, το ταμπλό δείχνει βαθύ κόκκινο. Συγκεκριμένα, ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,6% με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, με απώλειες, που υπερβαίνουν το 2%. Και τούτο γιατί θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος, ο τομέας, που έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ιταλίας- Βρυξελλών και αύξησης του κόστους δανεισμού στις αγορές χρέους.
Διαβάστε ακόμη: Η Ρώμη αγνόησε τις υποδείξεις Κομισιόν για τον προϋπολογισμό