Roche Hellas: Ο οδικός χάρτης για ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας

Roche Hellas: Ο οδικός χάρτης για ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας
Η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία, η έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, δεν αποτελεί απλώς προτεραιότητα, αλλά μονόδρομο.

Άρθρο της Kavita Patel, Διευθύνουσας Συμβούλου της Roche Hellas Α.Ε., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου 2025

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς και ραγδαία, η υγειονομική περίθαλψη καλείται να ανταποκριθεί σε πολυδιάστατες προκλήσεις: από τη γήρανση του πληθυσμού και την εκρηκτική αύξηση των χρόνιων παθήσεων έως την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) και μείωσης της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται καθημερινά τα συστήματα υγείας.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, ο ρόλος της υγείας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και την κινητήρια δύναμη για μία ισχυρή και βιώσιμη κοινωνία.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, η υγεία συνεχίζει να εκλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις ως κόστος, και όχι ως μία σημαντική επένδυση με ορατά οφέλη και άμεσο αντίκτυπο στον ασθενή, την κοινωνία και την οικονομία.

Με στόχο να αντιστρέψουμε αυτήν την στρέβλωση, στη Roche Hellas, όραμα μας είναι να παραμείνουμε ηγέτες στον τομέα της καινοτομίας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών και επαναπροσδιορίζουν το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης.

Η προσέγγισή μας είναι ολιστική: να συνδράμουμε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικότερου οικοσυστήματος υγείας, όπου η έγκαιρη διάγνωση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών, θα αποτελούν μία απτή πραγματικότητα για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εμάς, η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία, η έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, δεν αποτελεί απλώς προτεραιότητα, αλλά μονόδρομο.

Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε διαρκώς στην ανάπτυξη θεραπειών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις των νόσων στην καθημερινότητά τους. Έχουμε αναπτύξει υποδόριες θεραπείες που επιτρέπουν την ταχύτερη και ευκολότερη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς, απελευθερώνοντας πόρους του εθνικού συστήματος υγείας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοσοκομείων.

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη και ειδικότερα στην κλινική έρευνα αποτελεί βασικό πυλώνα της δέσμευσής μας για την προώθηση της καινοτομίας και τη διάθεση φαρμάκων που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών στην Ελλάδα. Κατά τα έτη 2023-2024, πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 55 κλινικές μελέτες σε πάνω από 150 ερευνητικά κέντρα σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 430 ασθενών.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στην ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των κλινικών μελετών, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος, με την επιτάχυνση των κανονιστικών διαδικασιών και την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών (όπως η σύνδεση με το “επενδυτικό” clawback), θα μπορούσε να αναδείξει την Ελλάδα σε ένα πρωτοπόρο κέντρο φαρμακευτικής καινοτομίας, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις και προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία.

Παράλληλα, εργαζόμαστε συστηματικά για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης μέσω συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αποτελεί η εφαρμογή του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» που ξεκίνησε από το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, Άγιος Σάββας, μέσω του οποίου, ήδη περισσότεροι από 100 ασθενείς έχουν λάβει τις ογκολογικές θεραπείες τους στο σπίτι (ενδοφλέβια και υποδόρια). Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» εφαρμόζεται πλέον σε ευρύτερο φάσμα ογκολογικών ασθενών (ογκολογία – αιματολογία) και σε άτομα που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση. Η επέκτασή του σε περισσότερα νοσοκομεία της Ελληνικής επικρατείας προσφέρει τη δυνατότητα σε πιο πολλούς ασθενείς να λαμβάνουν εξειδικευμένη κατ’ οίκον θεραπεία, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Αποτελεί ένα πρότυπο για το πώς η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει σε απτά οφέλη για τον ίδιο τον ασθενή και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Όμως η φαρμακευτική καινοτομία που μπορεί να σώσει ζωές, χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αποδώσει τα μέγιστα. Ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, θα έχει θεσπίσει δίκαια συστήματα αξιολόγησής των θεραπειών αυτών και θα αναγνωρίζει στην πράξη τα οφέλη τους για την κοινωνία και την οικονομία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι σημαντικό όλοι μαζί – φαρμακευτικός κλάδος, κυβέρνηση και επαγγελματίες υγείας – να αντιληφθούμε πως η υγεία είναι πλούτος και όχι κόστος. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, το πρώτο βήμα θα έχει ήδη γίνει για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, όπου η υγειονομική περίθαλψη θα είναι πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ