Ρομποτικές μέλισσες από το MIT: Η νέα επανάσταση στην τεχνητή επικονίαση

Ρομποτικές μέλισσες από το MIT: Η νέα επανάσταση στην τεχνητή επικονίαση
metallic bees Photo: Shutterstock
Drones-έντομα με βελτιωμένη αντοχή και ευκινησία υπόσχονται να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή χωρίς περιβαλλοντικό κόστος.

Η τεχνητή επικονίαση περνά σε μια νέα εποχή, καθώς επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν ρομποτικά έντομα-drones, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις μέλισσες στην επικονίαση καλλιεργειών, αυξάνοντας τις αποδόσεις φρούτων και λαχανικών σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Robotics, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα νέα ρομπότ διαθέτουν βελτιωμένη διάρκεια πτήσης, ελαφριά κατασκευή και μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας, επιτρέποντάς τους να πετούν 100 φορές περισσότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή επικονίαση: Η λύση στην κρίση των μελισσών

Η τεχνητή επικονίαση χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλες καλλιέργειες, ωστόσο, η μηχανική επικονίαση δεν είχε μέχρι σήμερα την αποτελεσματικότητα των φυσικών επικονιαστών, όπως οι μέλισσες. Οι παλαιότερες προσπάθειες δημιουργίας ρομποτικών εντόμων απέτυχαν λόγω χαμηλής αντοχής, εναέριας σταθερότητας και ακρίβειας.

Η νέα τεχνολογία του MIT, όμως, ξεπερνά αυτά τα εμπόδια, καθώς τα ρομποτικά drones είναι πλέον πιο ευκίνητα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και μειωμένη καταπόνηση στις πτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλλον της ρομποτικής στην αγροτική παραγωγή

Ο Kevin Chen, αναπληρωτής καθηγητής ρομποτικής στο MIT και συν-επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι η πρόοδος αυτή φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στη βιομηχανική χρήση των ρομποτικών επικονιαστών.

«Με τη βελτιωμένη διάρκεια ζωής και την ακρίβεια αυτών των ρομπότ, πλησιάζουμε σε συναρπαστικές εφαρμογές, όπως η υποβοηθούμενη επικονίαση», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ