Ρωσία: Αύξηση επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, στο 18% για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ρωσία: Αύξηση επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, στο 18% για την καταπολέμηση του πληθωρισμού
epa10613432 Russian anti-aircraft missile systems S-400 'Triumf' driven in front of the Kremlin in Moscow, Russia, 07 May 2023, after a general rehearsal for the annual military parade ahead of the Victory Day celebrations. Russia is preparing to mark the 78th anniversary of Nazi Germany's unconditional surrender in World War II (WWII). The military parade will take place in Moscow's Red Square on 09 May. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο επιτόκιο είναι το υψηλότερο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε την Παρασκευή σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 18%, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Το νέο επιτόκιο είναι το υψηλότερο των τελευταίων δυόμισι ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024, τοποθετώντας τον στο 6,5–7,0%. Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,0–4,5% το 2025, πλησιάζοντας τον στόχο του 4%.

Η αύξηση του επιτοκίου ήταν αναμενόμενη από την αγορά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Το νέο επίπεδο του επιτοκίου είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2022. Τότε, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο στο 20% σε μια έκτακτη κίνηση, μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: