Ρωσία: «Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Ρωσία: «Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης, από την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι παρά τη «βαθιά διαφωνία της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα (…) ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου — τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει», φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA.

«Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει», τόνισε.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή «ομάδα επαφής» στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης «μας κάνουν να γελάμε».

Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν «αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο» φτάσουν στις περιοχές αυτές.

Δείτε τι μεταδίδει από την Ουκρανία ο Σωτήρης Δανέζης

Διαβάστε ακόμη: Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Δημόσια απειλή από την Gazprom
Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom απείλησε σήμερα την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε αυτή εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών της ύψους 1,89 δισεκ. δολαρίων, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν η διακοπή εκείνη είχε προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες ευρωπαϊκών κρατών με αέριο.

«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει de facto σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Ή η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες (οφειλές) ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009», προειδοποίησε επικεφαλής της Gazprom.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να βοηθήσει την Ουκρανία να διευθετήσει τις οφειλές της για φυσικό αέριο έναντι της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ουκρανία, τη χώρα μέσω της οποίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισ. κυβικά μέτρα) θα είχε άμεσες συνέπειες στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Την 1η Ιανουαρίου 2009 η Gazprom είχε αναστείλει τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας μιας εμπορικής διένεξης με το Κίεβο. Οι χώρες της ΕΕ είχαν αποτελέσει τα πρώτα θύματα εκείνης της κρίσης, εν μέσω ενός κύματος ψύχους, καθώς ορισμένα κράτη -όπως η Σλοβακία, για παράδειγμα- εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από το ρωσικό αέριο.

Τον Δεκέμβριο η Ρωσία είχε συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές του αερίου που διαθέτει στο Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από περίπου 400.

Διαβάστε ακόμη: «Κουνάει μαντήλι» στην Ευρώπη η Gazprom;

«Εντυπωσιασμένο» με ουκρανική προθυμία δηλώνει το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε σήμερα «εντυπωσιασμένο» από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις που έχουν εκφράσει οι νέες αρχές της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμο να βοηθήσει» τη χώρα.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των αρχών, την αίσθηση ευθύνης τους και τη δέσμευσή τους σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη διαφάνεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ, ο οποίος επέστρεψε από το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ βρίσκεται στην Ουκρανία από την Τρίτη και αναμένεται να παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και να καθορίσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας το οποίο έχει ζητήσει η χώρα.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία διορίστηκε μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 27 Φεβρουαρίου, ζήτησε αμέσως την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ εκτιμώντας ότι οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε τουλάχιστον «15 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό και να υποστηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα των αρχών προκειμένου να επιστρέψει η Ουκρανία στον δρόμο της σωστής οικονομικής διακυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο Μογαντάμ αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ποσό της βοήθειας που χρειάζεται η χώρα, ενώ περιορίστηκε να πει ότι η αποστολή σημειώνει «προόδους».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters