Ρωσία για τη νέα ηγεσία της ΕΕ: Δεν αλλάζει κάτι στις σχέσεις μας

Ρωσία για τη νέα ηγεσία της ΕΕ: Δεν αλλάζει κάτι στις σχέσεις μας
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 14: Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderates Russian President Vladimir Putin's annual special televised question-and-answer session and year-end news conference scheduled to take place at the Gostiny Dvor trade and exhibition centre in Moscow, Russia on December 14, 2023. Sefa Karacan / Anadolu (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Αιχμές από το Κρεμλίνο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την νέα επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προοπτικές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι κακές, αφού οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επέλεξαν την Εσθονή Κάγια Κάλας ως την επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση της ΕΕ να διορίσει τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη πενταετή θητεία δεν θα αλλάξει τίποτα.

«Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Έτσι την ξέρουμε, έτσι την θυμόμαστε. Τίποτα δεν αλλάζει από αυτή την άποψη» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αν και ενίοτε διχάζεται από διαχωρισμούς, η ΕΕ έχει κινητοποιηθεί για να προσπαθήσει να βοηθήσει το Κίεβο έναντι της Ρωσίας οικονομικά και στρατιωτικά από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022.

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης επιβάλει πολλαπλά πακέτα κυρώσεων στη Μόσχα για να προσπαθήσουν να την αναγκάσουν να αποσύρει τις δυνάμεις της.Σχολιάζοντας την επιλογή της Εσθονής πρωθυπουργού Κάια Κάλας για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι γνωστή για την αντιρωσική ρητορική της.

«Η κ. Κάλας δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ούτε διπλωματικές τάσεις και είναι γνωστή στη χώρα μας για τις απολύτως αδιάλλακτες και μερικές φορές ακόμη και ανοιχτά αντιρωσικές δηλώσεις της» είπε.

«Ως εκ τούτου, δεν πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία θα συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων. Οι προοπτικές, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών, είναι κακές» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com