Ρωσία: O Πούτιν δηλώνει έτοιμος για συνεργασία με το νέο καθεστώς της Συρίας

Ρωσία: O Πούτιν δηλώνει έτοιμος για συνεργασία με το νέο καθεστώς της Συρίας
In this grab taken from a handout footage released by the Kremlin on March 12, 2025, Russia's President Vladimir Putin visits a command point for the Kursk group of troops involved in the counteroffensive in the Kursk region, amid the ongoing Russian-Ukrainian conflict. (Photo by Handout / KREMLIN.RU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Kremlin.ru / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο Πούτιν είπε στον Σαράα ότι υποστηρίζει «τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα το συντομότερο δυνατό».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον νέο επικεφαλής της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και προσφέροντας την «πρακτική συνεργασία» της Ρωσίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο.

Η ήττα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία του Σαράα μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου ανάγκασε τη Ρωσία να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τις βάσεις της στη χώρα. Η Μόσχα ανησυχεί επίσης από ένα κύμα θρησκευτικών δολοφονιών στη Συρία.

Ο Πούτιν είπε στον Σαράα ότι υποστηρίζει «τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον της διασφάλισης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε «τη συνεχή ετοιμότητα της Ρωσίας να αναπτύξει πρακτική συνεργασία με τη συριακή ηγεσία σε όλο το φάσμα των θεμάτων της διμερούς ατζέντας, προκειμένου να ενισχυθούν οι παραδοσιακά φιλικές ρωσοσυριακές σχέσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο, το οποίο ήταν βασικός σύμμαχος της πρώην κυβερνώσας οικογένειας Άσαντ για πάνω από 50 χρόνια, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι επιθυμεί να δει μια ενωμένη και «φιλική» Συρία, διότι η αστάθεια εκεί θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις γραμμές του μετώπου στη βόρεια Συρία και από θέσεις στα βουνά όπου κυριαρχεί η κοινότητα των Αλαουιτών του Άσαντ, αλλά δεν εγκαταλείπει τις δύο κύριες βάσεις της στις μεσογειακές ακτές – την αεροπορική βάση στη Λατάκια και τη ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: