Ρωσικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους

Ρωσικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρεις διεκδικητές για την Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού.

Την έντονη δραστηριοποίησή τους στους ελληνικούς σιδηρόδρομους επιδιώκουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), καθώς εμφανίζονται να είναι η δυναμικότερη υποψηφιότητα στη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ δίνουν το «παρών» στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι Ρώσοι, παρά τη δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία για τη Μόσχα που προκαλεί αρνητικό φορτίο στον προσωπικό φίλο του Πούτιν και επικεφαλής της RZD Βλαντιμίρ Γιακούνιν, παρουσιάζουν «πολύ ενεργό ενδιαφέρον» για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Επίσης, εξίσου δυναμική θα είναι η παρουσία των Ρώσων και στον διαγωνισμό για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ, έχοντας απέναντί τους την κοινοπραξία Alstom – Demco και τη γερμανική Siemens. Αξίζει να σημειωθεί ότι η RZD κατέρχονται στον δίδυμο διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΓΕΚ-Τέρνα.

Ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την πώληση των δύο εταιρειών θα κορυφωθεί στα τέλη του 2014, όταν και αναμένεται να γίνεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναβολής, ακύρωσης ή κήρυξης του διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως άγονου πριν από την ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, ενώ υπογραμμίζουν ότι μόνο εάν δεν κατέβει καμία εταιρία στον διαγωνισμό, αυτός μπορεί να καταστεί άγονος και να κηρυχθεί εκ νέου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνδέεται άμεσα με την εις βάθος έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαμηνύει ότι μονάχα εάν η εταιρεία πουληθεί, η Κομισιόν θα δεχτεί το σβήσιμο των κρατικών ενισχύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή του απερχόμενου επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνιστά προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους της προς τον ΟΣΕ, την ακύρωση του ενδεχομένου ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων και το κλείσιμο της εις βάθος έρευνας.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στόχος των δύο ιδιωτικοποιήσεων είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών σιδηροδρόμων, με στόχο την εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της χώρας για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.

Έτσι, όπως λένε, οι σιδηροδρομικοί φορείς «ξεκαθαρίζουν» τις σχέσεις τους μέσα από σαφή συμβόλαια, που θα ρυθμίσουν την εικόνα της αυριανής αγοράς.

Συγκεκριμένα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται έχοντας εξασφαλίσει μία πενταετή σύμβαση με το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των «άγονων γραμμών», άλλη δεκαετή σύμβαση με την ΕΕΣΣΤΥ συντήρησης του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί, μία νέα σύμβαση μίσθωσης τροχαίου υλικού με το Δημόσιο και άλλη σύμβαση μίσθωσης ακινήτων με τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της πρώτης στην ανοιχτή αγορά της ΕΕ, αλλά και στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΕΕΣΣΤΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ έχει γίνει η καταγραφή και αξιολόγηση του τροχαίου υλικού, ο φορολογικός έλεγχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως και το 2013, έχει υπογραφεί η Σύμβαση Πρόσβασης Δικτύου για το 2014 μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και η συμφωνία-πλαίσιο για την πρόσβαση στο δίκτυο μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την περίοδο 2015-2017.

Πηγή: news247.gr