Ρωσικό φυσικό αέριο: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο της στρόφιγγας

Ρωσικό φυσικό αέριο: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο της στρόφιγγας
30 August 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) long-distance gas pipeline. From August 31 to September 2, no gas will flow to Germany due to maintenance work, the Russian state-owned company Gazprom had announced. After that, 33 million cubic meters of natural gas should be delivered daily again. This corresponds to the 20 percent of the daily maximum output to which Russia had already reduced the supply a few weeks ago. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η νέα ενεργειακή πραγματικότητα.

Η Ευρώπη ξυπνά σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα, καθώς από την Πρωτοχρονιά η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας και την άρνηση της ουκρανικής Naftogaz να την ανανεώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ενεργειακή σκακιέρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που το 2021 εισήγαγε το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, έχει μειώσει το ποσοστό αυτό κάτω από το 10%, στρεφόμενη σε εναλλακτικές πηγές, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Χώρες με υψηλή εξάρτηση, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, αναζητούν λύσεις μέσω εναλλακτικών αγωγών και εισαγωγών LNG, ενώ η Μολδαβία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση, ειδικά στην περιφέρεια της Υπερδνειστερίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε το τέλος των ροών μέσω Ουκρανίας «μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί ορόσημο στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η λήξη της συμφωνίας ευνοεί παραγωγούς όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ενώ αυξάνει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με χώρες όπως η Σλοβακία να υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές για την ΕΕ παρά για τη Ρωσία.

Με τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας, η Ευρώπη καλείται να επιταχύνει τις ενεργειακές της μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις εναλλακτικές πηγές και διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα του ενεργειακού της συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: