Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι Αμερικανοί ενορχήστρωσαν την ψηφοφορία στη βουλή της ΠΓΔΜ
- 22/10/2018, 18:27
- SHARE
Βαριές κατηγορίες κατά της Ουάσινγκτον εξαπολύει η Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη θετική ψήφο στα Σκόπια.
H Ρωσία εμμένει στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια, όπου επισημαίνεται πως «η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της».
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που καθοδήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή των Σκοπίων στις 19 Οκτωβρίου για το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, όπως και το ότι εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι, είναι αποτέλεσμα «εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών».
Αυτό απορρέει από την εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «όλα είχαν διοργανωθεί με βάση τους κανόνες της «σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη “σωστή ψήφο” τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».
Κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταπατήθηκαν όλες οι αρχές δικαίου. «Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των “Μακεδόνων”, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταλήγει με την ακόλουθη παραίνεση: «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».
Κλήση για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες
Την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν πάρει ευρεία δημοσιότητα στη γειτονική χώρα.
Ο κ. Σπασόφσκι ανακοίνωσε, μάλιστα, μέτρα προστασίας και για τους 80 νομοθέτες που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, τα οποία θα είναι σε ισχύ όσο συντρέχει λόγος κινδύνου. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι μια ομάδα, απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.
Διαβάστε ακόμη: Tο μυστήριο πρόσωπο – «κλειδί» που «γύρισε» τους 8 βουλευτές του VMRO