Ρωτήστε και εσείς τον υποψήφιο εργοδότη σας
- 27/06/2014, 18:45
- SHARE
Η συνέντευξη είναι μια αμοιβαία διαδικασία στην οποία έχετε κάθε δικαίωμα να ρωτήσετε και εσείς ό,τι θέλετε. Δείτε τι πρέπει να μάθετε.
Οι recruiters έχουν ακούσει τα πάντα. Στην πραγματικότητα, έχουν ακούσει τόσα πολλά που δεν εντυπωσιάζονται με τίποτα. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο υποψήφιος υπάλληλος για να δείξει πως ξεχωρίζει από όσους άλλους κυνηγούν την ίδια θέση;
Πολλοί υποψήφιοι έχουν αποστηθίσει ερωτήσεις που πιστεύουν πως θα κάνουν τον recruiter να σκεφτεί πως έχει απέναντί του ένα αξιόλογο στέλεχος. Όμως οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα τού να μην ενδιαφέρονται για την όποια απάντηση, νομίζουν ότι αρκεί απλώς να κάνουν την ερώτηση.
Οι αξιόλογοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την απάντηση του recruiter. Και η απάντηση που θα λάβουν θα αξιολογηθεί στην απόφαση για τον αν πράγματι θέλουν να εργαστούν σε αυτή την εταιρεία.
«Τι περιμένετε από εμένα να επιτύχω μέσα στους πρώτους τρεις μήνες;»
Οι αξιόλογοι υποψήφιοι δεν περιμένουν ούτε περίοδο χάριτος ούτε «πεντέξι βδομάδες να γνωριστούμε». Θέλουν να κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα. Και σίγουρα θέλουν να μάθουν πώς αξιολογείται ο εργαζόμενος και ποιοι είναι οι στόχοι.
«Ποιες είναι μεγαλύτερες αρετές των καλύτερων υπαλλήλων σας;»
Οι αξιόλογοι υποψήφιοι σκέφτονται τον εαυτό τους ως οργανικό μέρος της εταιρείας. Θέλουν να μάθουν αν η εταιρεία εκτιμά όσους δουλεύουν πέρα από το ωράριό τους ή όσους φέρνουν αποτελέσματα ανεξαρτήτως έντασης της προσπάθειας. Ή αν το να φέρνεις συνεχώς νέους πελάτες είναι σημαντικότερο ή όχι από το να εξυπηρετείς με τον καλύτερο τρόπο τους παλιούς. Θέλουν να ξέρουν το πνεύμα και τη νοοτροπία για να δουν αν τους ταιριάζει.
«Τι είναι αυτό που πραγματικά βοηθά την εταιρεία σας να φέρει αποτελέσματα;»
Σε πρώτη ανάγνωση, δουλειά του HR είναι να βρίσκει εργαζόμενους για τις κενές θέσεις και δουλειά του IT είναι να επιδιορθώνει ό,τι χαλάει. Στην πραγματικότητα, όμως, το HR πρέπει να βρίσκει τον κατάλληλο υποψήφιο που αποδώσει τα μέγιστα και θα επιστρέψει την «επένδυση» που κάνει πάνω του η εταιρεία, ενώ το IT πρέπει να αναγνωρίζει ακόμα και προληπτικά τα προβλήματα και να επινοεί λύσεις ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Αν η εταιρεία δεν έχει τέτοια νοοτροπία τότε θα αντιμετωπίσει και εσάς με υποδεέστερο τρόπο.
«Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το…»
Ο καλός υποψήφιος γνωρίζει την εταιρεία στην οποία θέλει να εργαστεί και ενδιαφέρεται να μάθει τις επόμενες κινήσεις της. Για παράδειγμα «Βλέπω ότι ο ανταγωνιστής σας τάδε έβγαλε ένα νέο προϊόν, πώς σχεδιάζετε να απαντήσετε;». Ή «Τα κόστη των καυσίμων/υποδομών/δανείων έχουν ανεβεί τελευταία, πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;». Έτσι θα δείξετε ότι έχετε μελετήσει την περίπτωσή της και πως ενδιαφέρεστε πραγματικά να συμμετάσχετε στην προσπάθειά της.
Διαβάστε ακόμη: