Η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτοξεύσει την ανεργία λέει ο Ρουμπινί – Έρχονται δεκαετείς κρίσεις
- 19/10/2022, 10:13
- SHARE
Από τη γεωργία και τις κατασκευές ως την αυτοκινητοβιομηχανία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όλες οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο για την αυτοματοποίηση μεγάλων τμημάτων των οργανισμών τους, με σκοπό, βέβαια, την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Όμως, λέει ο συγγραφέας του Megathreats και καθηγητής του NYU Stern School of Business, Νουριέλ Ρουμπινί, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, παγκοσμίως.
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στα πάντα: από τα smartphone στις τσέπες μας μέχρι τα παντοπωλεία, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να προβλέψουν ποια αντικείμενα θέλουν να βλέπουν οι πελάτες στα ράφια.
Ωστόσο, ο Ρουμπινί, του οποίου η πρόβλεψη για την οικονομική κρίση του 2008 του χάρισε το επίθετο «Dr. Doom», κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Yahoo Finance’s All Markets Summit δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή για εκατομμύρια εργαζόμενους.
«Το μειονέκτημα είναι ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, ο αυτοματισμός αυξάνουν την οικονομική πίτα, ενδεχομένως, θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος».
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα. «Ενώ θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των τροχαίων, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών που προκαλούνται στους δρόμους, θα θέσουν επίσης εκατομμύρια εκτός αγοράς εργασίας. Στις ΗΠΑ, έχουμε 5 εκατομμύρια οδηγούς Uber και Lyft, 5 εκατομμύρια οδηγούς φορτηγών και teamsters, οι οποίοι θα φύγουν οριστικά», είπε ο Roubini, διερωτώμενος: «Και τι είδους δουλειές θα βρουν;
Φυσικά, σύμφωνα με τον Ρουμπινί, δεν θα χάσουν μόνο οι οδηγοί και οι φορτηγατζήδες τη δουλειά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους σε δημιουργικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών. «Ακόμη και οι γνωστικές εργασίες αυτοματοποιούνται. Ακόμα και δημιουργικές δουλειές. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη διάρθρωση ενός σεναρίου ή τη δημιουργία ενός ποιήματος. Κάποια ρομπότ γράφουν… ή και ζωγραφίσουν ή συνθέτουν μουσική… Σύντομα θα δούμε συνθέτες ρομπότ στο top 10 των charts του περιοδικού Billboard».
Αν και μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να κερδίσει σημαντικά βραβεία ή βραβεία τέχνης, αξίζει να δει κάποιος τον ανοιχτό κώδικα DALL-E, που επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν λέξεις και να λαμβάνουν εικόνες με βάση εκατομμύρια φωτογραφίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.
Ενώ οι καλλιτέχνες είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα, το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη συναγωνίζεται επάξια τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας θα μπορούσε, τελικά, να σημαίνει ότι οι προβλέψεις του Ρουμπινί, όπως και κάποιες άλλες, θα αποδειχθούν αληθινές.
Διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και χρεοκοπίες την επόμενη 10ετία
Πέρα από τα παραπάνω, ο Ρουμπινί έχει υποστηρίξει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο σημείο να λέει για όσους πιστεύουν ότι μια «ήπια προσγείωση» είναι ακόμα πιθανή πως «παραληρούν».
Τώρα, ο οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι οδεύουμε προς μια «στασιμοπληθωριστική κρίση, που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν».
Σε άρθρο του στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οικονομολόγος είπε ότι ένας τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει σε «τεράστια ποσοστά αθετήσεων και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» παγκοσμίως τα επόμενα 10 χρόνια.
Το επιχείρημά του βασίζεται στην ιδέα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία, μετά την «υπερ-παγκοσμιοποίηση», με τη γεωπολιτική σταθερότητα και την τεχνολογική καινοτομία, που βοήθησαν να κρατηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο από τον Ψυχρό Πόλεμο και εξής, να δίδουν τη σκυτάλη σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.
Ο Ρουμπινί πιστεύει ότι η νέα εποχή της «Μεγάλης Σταθερότητας του Πληθωρισμού» θα τροφοδοτηθεί από φαινόμενα όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός και η αναζωογόνηση της βιομηχανίας – ή η διαδικασία μετακίνησης επιχειρήσεων που λειτουργούν τώρα στο εξωτερικό.
Και για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε αυτό το περιβάλλον, υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Η ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα αυξανόμενα επιτόκια θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά, τις εταιρείες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις με υψηλή μόχλευση σε χρεοκοπία» υποστήριξε ο Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί από το 200% 1999 σε 350% φέτος.
Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους οικονομολόγους και ηγέτες επιχειρήσεων, προειδοποιεί ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να «εξαφανιστούν» και να αποφασίσουν να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια σύντομα, διαφορετικά ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί στο νούμερα ένα πρόβλημα παγκοσμίως.
Ουσιαστικά, ο Ρουμπινί πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες.
«Όταν αντιμετωπίζει στασιμοπληθωριστικά σοκ, μια κεντρική τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει τη στάση της, ακόμη και αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση», είπε.
Ο Ρουμπινί ολοκλήρωσε το άρθρο του με μερικές σοφές συμβουλές για τους επενδυτές: Αποφύγετε τις μετοχές και τα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης.
«Οι επενδυτές πρέπει να βρουν περιουσιακά στοιχεία – αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές ζημιές: Αυτά περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και ομόλογα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα και ακίνητα» είπε.