Ρουμπινί: Κάτι άσχημο θα συμβεί στη Γάζα – Το Ισραήλ θα ελέγξει το… μάτι του Θεού
- 12/10/2023, 12:27
- SHARE
Στον αντίκτυπο της εισβολής της Χαμάς και, συνακόλουθα, της απάντησης του Ισραήλ αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο Bloomberg ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ερωτηθείς για την παγκόσμια οικονομία, απάντησε πως είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να κάνει προβλέψεις…
«Η βασική μου υπόθεση είναι πως οι Ισραηλινοί θα ελέγξουν το… μάτι του Θεού και η κρίση θα παραμείνει εντοπισμένη στην περιοχή, δηλαδή δεν θα υπάρξει διάχυσή της. Μάλιστα, οι αγορές προσώρας τιμολογούν αυτό ακριβώς το σενάριο, που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για το εμπόριο του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Λαμβάνουν δε υπόψη κυρίως τις αποφάσεις της Federal Reserve και την αποφασιστικότητά της να διατηρήσουν μεν τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα, αλλά να μην προβούν σε άλλη επιτοκιακή αύξηση» ανέφερε ο Roubini, προσθέτοντας: «Φυσικά, υπάρχει και το κακό σενάριο, που προβλέπει ανάφλεξη, με ταυτόχρονη εμπλοκή των Χαμάς, Ιράν και Χεζμπολάχ. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν, κάτι το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο εμπόριο του πετρελαίου. Τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα σοκ στις οικονομίες, ανάλογο με αυτό το οποίο είχε υποστεί ο κόσμος μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Ο κόσμος θα υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό. Αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά σίγουρα είναι μια επικίνδυνη πιθανότητα».
Για την τιμή του πετρελαίου…
Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 120-130 δολάρια το βαρέλι, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα. Οι περισσότερες χώρες θα περιπέσουν σε ύφεση, ο πληθωρισμός θα αποκτήσει καλπάζοντα χαρακτηριστικά. Οι κεντρικές τράπεζες τότε θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής διακιδυνεύοντας σοβαρές υφέσης ή να αδιαφορήσουν για τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα οδυνηρές καταστάσεις όπως αυτές τις οποίες βιώσαμε το 1970».
Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση – ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου οι εταιρείες περικόπτουν συνεχώς τα λειτουργικά έξοδα.
Σε κάθε περίπτωση, «οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Οι αγορές πάντως προεξοφλούν πως κάτι άσχημο θα συμβεί στη Γάζα, φοβούμενες κλιμάκωση».