Ρουστέμ Ουμέροφ: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Ρουστέμ Ουμέροφ: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας
epa09791576 A handout photo made available by BelTA news agency shows member of Ukrainian delegation, parliament deputy Rustem Umerov attending Russia-Ukraine negotiations in the Gomel region in Belarus, 28 February 2022. Talks between Russian and Ukrainian delegations on a ceasefire started 28 February. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. EPA/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιός είναι ο Τατάρος πολιτικός που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Άμυνας στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Με ανακοίνωσή του, την Κυριακή (3/9), ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, καθώς το όνομά του είχε εμπλακεί σε καταγγελίες για διαφθορά. Ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, σήμερα, Δευτέρα (4/9).

Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη κυβερνητική αλλαγή από την έναρξη του πολέμου, επισημαίνοντας πως κίνητρο του Ουκρανού προέδρου φαίνεται πως είναι η μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την θέση του πρόκειται να αναλάβει ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις “ευαίσθητες” διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, όπως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

Ποιος είναι ο Τατάρος υπουργός, Ουμέροφ

Ο 41χρονος Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είναι ηγετικό μέλος της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

Γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, καθώς η οικογένειά του είχε βρεθεί εκεί εξόριστη επί Στάλιν, και μετακόμισε στην Κριμαία της Ουκρανίας σε νεαρή ηλικία, όταν επετράπη στους Τατάρους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τις δεκαετίες 1980 – 1990.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ουμέροφ ξεκίνησε να ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες το 2004 και εξελέγη στο ουκρανικό κοινοβούλιο το 2019, με το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα “Holos”.

Εκεί διετέλεσε συμπρόεδρος της Πλατφόρμας για την Κριμαία, μιας διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας με στόχο την “αποτροπή των συνεπειών και των απειλών της προσωρινής κατοχής της Κριμαίας από την Ρωσική Ομοσπονδία και την επιστροφή της χερσονήσου στον έλεγχο της Ουκρανίας” ενώ εργάστηκε επί χρόνια ως σύμβουλος του ιστορικού ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία “απέκτησε” την Κριμαία το 2014, όταν και οργανώθηκε δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Από την πλευρά της η Ουκρανία καταδίκασε ως παράνομο το δημοψήφισμα ενώ η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσώπευε το 12-15% των συνολικά 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, μποϊκοτάρισε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία.

Μετά την επικράτηση της Ρωσίας στην περιοχή, η Μόσχα απαγόρευσε το Μετζλίς, την παραδοσιακή συνέλευση της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων, κηρύσσοντάς το εξτρεμιστική οργάνωση και έκτοτε φυλακίζει μέλη της κοινότητας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

“Οι Ρώσοι προπαγανδιστές επινόησαν το αφήγημα της διαίρεσης του ουκρανικού έθνους σε εθνοτικές ομάδες για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες στο έδαφος της χώρας μας”, είχε δηλώσει ο Ουμέροφ πέρυσι, σε συνέντευξή του, στον ιορδανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο AmmanNet.

“Δεν αισθανόμαστε κανένα σοβινισμό ή ισλαμοφοβία στην Ουκρανία όσον αφορά την εθνικότητα ή τη θρησκεία μας”, είχε τονίσει.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Ουμέροφ από την έναρξη του πολέμου, συμμετείχε σε παρασκηνιακές συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης περί ανταλλαγών κρατουμένων υψηλού προφίλ και εκκενώσεων αμάχων.

Επίσης ήταν μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου και συμμετείχε στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διαδρόμου εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτήθηκε ο Ρέζνικοφ

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (4/9), ότι υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει, έπειτα από σειρά σκανδάλων στο υπουργείο.

“Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου”, έγραψε στο X ο Ρέζνικοφ, ο οποίος βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2021. “Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τον ουκρανικό λαό και να εργαστώ για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους 22 μήνες, την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr