«Safe Youth»: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη βία των ανηλίκων

«Safe Youth»: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη βία των ανηλίκων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει καθώς προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχέδιο και οι ρυθμίσεις της εφαρμογής "Safe Youth" που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Έμφαση σε μέτρα για την «καθημερινότητα» και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ένα εκ των οποίων ήταν η ανήλικη παραβατικότητα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα στο υπουργικό την εφαρμογή «Safe Youth» για την προστασία ανηλίκων από παραβατικές συμπεριφορές συνομήλικων τους.

“Με το Safe Youth ένα παιδί θα ειδοποιεί την αστυνομία εάν κινδυνεύει εκτός σχολείου”

Από την ατζέντα του υπουργικού, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδίως στα ζητήματα της «καθημερινότητας». Τόνισε ότι: «Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας», και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχει δείξει καλά αντανακλαστικά.

Υποστήριξε ότι για αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης έχουν αξία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη επαναλαμβανόμενα, καθώς και στο τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία, καθώς αυτό θα αποτελεί πλέον μόνο ελαφρυντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ζήτημα της παραβατικότητας σε παιδιά και έφηβους είναι πολυσύνθετο. Το κράτος δε μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια σε καμία περίπτωση ως βασικό πυρήνα ανατροφής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δυνατότητα για πιο αυστηρές ποινές και σε ζητήματα παραμέλησης ανηλίκων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στη σύνδεση της ψηφιακής με την πραγματική βία και το «ψηφιακό αποτύπωμα» του bullying.

«Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρωτοβουλία “Stop Bullying” έχει ήδη αγκαλιαστεί. Τα νέα παιδιά μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εφαρμογή κατά της βίας ανηλίκων. Δε θέλησε όμως να την αποκαλέσει «Panic Button», αλλά ζήτησε να χρησιμοποιείται ο όρος «Safe Youth». Με αυτή την εφαρμογή, τόνισε ο πρωθυπουργός, ένα παιδί θα μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία εάν αισθάνεται ότι κινδυνεύει εκτός σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: