Σακελλαρίδης: «Στόχος μας είναι να μη φτάσουμε στο δημοψήφισμα»
- 13/03/2015, 17:30
- SHARE
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το ενδεχόμενο αδιεξόδου και τις εναλλακτικές επιλογές της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση, αυτό που κάνει από την πρώτη μέρα που έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση, είναι να προσπαθεί, ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση. Εάν θα φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο, σε ένα σημείο αδιεξόδου -κάτι το οποίο απευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φτάσουμε σε αυτό- πάντοτε υπάρχουν και αυτές οι λύσεις. Εμάς, όμως, στόχος μας είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα έχει να κάνει με τα σημεία που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο […]. Το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποιο αδιέξοδο, το οποίο είναι κάτι που απευχόμαστε και εργαζόμαστε έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Εάν έχει έρθει σε αδιέξοδο ο διάλογος, επειδή για παράδειγμα μάς ζητούν οι δανειστές την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε το ερώτημα, σας το λέω ενδεικτικά και υποθετικά, το τονίζω, θα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας ή όχι. Έχει, όμως, σημασία για ποιον λόγο θα έρθουμε σε αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα είναι σε αδιέξοδο για τον έναν λόγο ή τον άλλον, τότε αυτό θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος».
Διαβάστε ακόμη: Η κυβέρνηση επαναφέρει την «απειλή» του δημοψηφίσματος
Αναφερόμενος στον ΟΟΣΑ και τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε: «Ο ΟΟΣΑ είναι ένα κέντρο τεχνογνωσίας και εφαρμογής πολιτικών… Σε αυτόν τον Οργανισμό κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Κατέθεσαν το δικό τους μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και ζητήσαμε τη βοήθεια σε σχέση με την τεχνογνωσία που κατέχει ένας οργανισμός, όπως ο ΟΟΣΑ, για τη διευκόλυνση και την προώθηση αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει την ατζέντα και τις μεταρρυθμίσεις. Και ο ΟΟΣΑ θα εξειδικεύσει ακριβώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Επομένως, δεν είναι ζήτημα καλού ή κακού ΟΟΣΑ. Είναι ζήτημα καλών ή κακών πολιτικών, με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική αποτελεσματικότητα».
Για τη ρευστότητα του Δημοσίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Χρήματα αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει και αποπληρώνει κάθε δόση. Δουλειά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρχουν αυτά τα χρήματα κάθε φορά που απαιτείται, είτε για την καταβολή χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων προς τους πιστωτές, είτε για την καταβολή μισθών, συντάξεων και δαπανών που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου […]. Το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει όλες αυτές τις περγαμηνές, έτσι ώστε να φέρει και ενίσχυση της ρευστότητας και να απαντήσει σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτού του τύπου τα χρονοδιαγράμματα και αντίστοιχα θα προωθηθούν και άλλου τύπου τέτοια νομοσχέδια».