Σάλλας: Περιορισμένη η επίπτωση του κορωνοϊού στο Τραπεζικό Σύστημα
- 11/06/2020, 17:05
- SHARE
Στο 8% αναμένεται να περιοριστεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού με τις παρεμβάσεις και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης εκτίμησε ο Πρόεδρος της Lyktos Group κ. Μιχάλης Σάλλας σε συζήτησή που είχε με τον δημοσιογράφο του Mega Channel, Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών νωρίτερα σήμερα.
«Η ζημιά είναι δεδομένη, το πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος εξαρτάται από τις μεταβιβαστικές πληρωμές και τις δημόσιες δαπάνες. Χωρίς τις παρεμβάσεις της ΕΕ η ζημιά θα είναι σοβαρή. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης και τις Ευρώπης εκτιμώ ότι θα περιοριστεί γύρω στο 8%», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμα και «οι δημοσιονομικές ουρές που θα αφήσει θα είναι διαχειρίσιμες».
Αισιοδοξία μάλιστα εξέφρασε και για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια της περιόδου της οικονομικής κρίσης «οι τράπεζες δεν είχαν την άνεση της εξυπηρέτησης που έχουν σήμερα. Υπήρξε στοχοποίηση του ελληνικού προβλήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε το τραπεζικό σύστημα. Δεν είχε την βοήθεια που σήμερα έχει, όπως την βλέπουμε άμεσα με την χαλάρωση των δεικτών και της εποπτείας που επιτρέπουν στις τράπεζες να αναπτυχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της νέας κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πλέον υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από την δυναμική των τραπεζών, τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια ενώ υπάρχει και το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν φορείς όπως ο Ηρακλής γεγονός που διευκολύνει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Lyktos σημειώνοντας ότι και η «Ευρώπη είναι πιο έτοιμη, εν συγκρίσει με δέκα χρόνια πριν, να διαχειριστεί θέματα όπως το ελληνικό τραπεζικό».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι ακόμα κι αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεαστούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. «Η επίπτωση του κορωνοϊού θα είναι μικρή, γιατί έχουν παρθεί ήδη μέτρα που ρυθμίζουν το θέμα».
Σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο ο κ. Σάλλας σημείωσε «υπάρχει θέμα σημαντικό». Όπως εξήγησε το DTC είναι μέρος του αναβαλλόμενου φόρου το οποίο συμπληρώνει τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Αυτή τη στιγμή το ύψος του DTC είναι περίπου 16 δισ. γεγονός που σημαίνει ότι για να συμψηφιστεί με φόρους που έχουν αναβληθεί θα χρειαστεί ύψος κερδών των τραπεζών 56 με 60 δισ. για τα επόμενα 18 -19 χρόνια. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις αυτό μοιάζει αδύνατο. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος να αντιμετωπιστεί γιατί αν δεν βρεθεί, τότε νομοτελειακά πάμε σε κρατικοποίηση των τραπεζών. Γιατί η κάθε υποκατάσταση του αναβαλλόμενου φόρου για κάθε χρόνο που δεν θα πραγματοποιούν κέρδη θα γίνεται με κεφάλαιο του δημοσίου, άρα ελλοχεύει ο κίνδυνος της κρατικοποίησης των τραπεζών». Οι λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Σάλλα «είναι ορατές, δεν είναι εύκολες αλλά πρέπει να βρεθούν τώρα και με ριζοσπαστικό τρόπο να προλάβουμε τις εξελίξεις».
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να χρειαστούν άμεσα νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις. «Δεν κινδυνεύουν τα λεφτά των καταθετών, στόχος των προηγούμενων χρόνων ήταν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ κανενός Έλληνα καταθέτη, κι αυτό επετεύχθη». «Ασφαλώς το να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες θα είναι ένα θετικό βήμα ωστόσο σε περιόδους τέτοιες υπάρχει δυσκολία, όχι μόνο για τις τράπεζες, για όλους τους κλάδους. Η διάθεση της Ευρώπης και πρόθεσή της είναι να επιτρέψουν στις τράπεζες να δημιουργήσουν κέρδη και να αναπληρώσουν τα κεφάλαια τους με έναν λειτουργικό τρόπο. Αυτό βέβαια δεν θα φτάσει, σε κάποια φάση θα χρειαστεί και ενίσχυση κεφαλαίων».
Σε σχέση με την δημιουργία νέων τραπεζών, ανέφερε ότι «ακόμα κι αν εμφανιστούν δύο ή τρεις μικρές τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα αλλάξει στη δομή του». Γι αυτό και σύμφωνα με τον ίδιο θα «πρέπει να φτιαχτεί μια τέτοια πραγματικότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με ευελιξία και ταχύτητα στα αιτήματα της εποχής».
Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη τομείς της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να υποβοηθηθούν πολύ από το τραπεζικό σύστημα και δεν έχουν προσεγγιστεί ακόμα από αυτό σύστημα, όπως ο χώρος της μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα και τα πράσινα δάνεια και η πράσινη οικονομία. «Η Ελλάδα έχει εκεί τεράστιο περιθώριο. Αν σκεφτείτε ότι το κομμάτι της πράσινης ενέργειας καλύπτει το 30-32% της αγοράς καταλαβαίνετε ότι πρέπει να επενδυθούν περίπου 40 δισ μέχρι το 2030 γι αυτό».
Τέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέκτησε τα τελευταία χρόνια την εικόνα μιας χώρας που έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει κρίσεις. «Έχουμε λοιπόν πιστεύω την δυνατότητα να αλλάξουμε το μοντέλο και να το χρηματοδοτήσουμε και να μην χαθεί η ευκαιρία που δίνεται για να πάει η χώρα μπροστά. Αν υπάρξει σωστός προγραμματισμός, με αφορμή τον κορωνοϊό, θα αλλάξει η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Σάλλας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr