Σάλος στην Ιταλία: Μελέτη προειδοποιούσε από πέρυσι για πιθανά προβλήματα στη γέφυρα Μοράντι

Σάλος στην Ιταλία: Μελέτη προειδοποιούσε από πέρυσι για πιθανά προβλήματα στη γέφυρα Μοράντι
epa06951547 A view of the collapsed Morandi bridge the day after the disaster in Genoa, Italy, 15 August 2018. People living in the buildings in the area have been evacuated following the collapse of a section of the Morandi bridge because there is a risk the other parts of the bridge could fall. The death toll for Tuesday's highway-bridge-collapse disaster has risen to 39, according to reports on 15 August, and the Italian Government will proclaim national mourning for the Genoa tragedy. EPA/LUCA ZENNARO

Σε ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης από την εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l'Italia σκοπεύει να προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση. 

Η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακαλέσει τη σύμβαση παραχώρησης στην εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l’Italia μετά την κατάρρευση μιας οδογέφυρας στη Γένοβα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο. «Το λέω αυτό καθαρά, υπάρχει σαφής πολιτική βούληση: θέλουμε να ανακαλέσουμε την παραχώρηση», έγραψε ο ντι Μάιο στο Facebook επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που είχε κάνει σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες βράδυ.

Άλλα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού σε δηλώσεις τους είχαν αφήσει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση μπορεί να σκέπτεται λιγότερο δραστικά μέτρα εναντίον της Autostrade, όπως την επιβολή προστίμου ή απλώς την ανάκληση της παραχώρησης μόνο του αυτοκινητοδρόμου όπου κατέρρευσε η γέφυρα.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, μηχανολογική μελέτη, που είχε ανατεθεί από την ιταλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade πέρυσι, είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση των περιβεβλημένων με τσιμέντο καλωδίων που «κρατούσαν» τη γέφυρα.

Η Autostrade per l’Italia, που ελέγχεται από τον κατασκευαστικό όμιλο Atlantia, διαχειρίζεται το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου A10 ο οποίος συνδέει τα γαλλικά σύνορα με την πόλη-λιμάνι, όπου η γέφυρα υποχώρησε την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων.

Η γέφυρα είχε εμφανίσει προβλήματα λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της το 1967 και κάποιοι στύλοι είχαν ενισχυθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσαν ειδικοί.

Η Atlantia δεν σχολίασε άμεσα τις πληροφορίες των εφημερίδων La Stampa και Repubblica οι οποίες επικαλούνται μελέτη μηχανολόγων του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου τον Νοέμβριο του 2017.

Η Autostrade έχει πει πως παρακολουθούσε την κατάσταση της γέφυρας σε τριμηνιαία βάση, όπως προβλέπει ο νόμος, και ότι είχε πραγματοποιήσει επιπλέον ελέγχους προσλαμβάνοντας εξωτερικούς ειδικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες αυτές, η πανεπιστημιακή μελέτη ανακάλυψε πως οι στύλοι του τμήματος της γέφυρας που κατέρρευσε αργότερα αντέδρασαν στους κραδασμούς «με έναν τρόπο που δεν συνάδει απολύτως με τις προσδοκίες και απαιτεί περαιτέρω έρευνα».

Η μελέτη ανέφερε πως αυτή η ανωμαλία στην αντίδραση των στύλων μπορεί να είχε σχέση με τη διάβρωση του μετάλλου σε ορισμένα καλώδια. Μία από τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας είναι πως τα καλώδιά της είχαν περίβλημα από μπετόν, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την εκτίμηση της κατάστασής της.

Οι εφημερίδες ανέφεραν πως η εταιρία ανακοίνωσε μια προσφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο φέτος, καθώς σχεδίαζε να ενισχύσει τους στύλους που δεν είχαν ενισχυθεί από τη δεκαετία του 1990.

Διασώστες εξακολουθούν να ψάχνουν για περίπου 10-20 αγνοούμενους κάτω από τόνους μπετόν και σίδερα από τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Γένοβα για τέταρτη μέρα σήμερα, καθώς οι Ιταλοί ετοιμάζονται για τις κηδείες των 38 θυμάτων της καταστροφής.

Φωτιά που ξέσπασε στα ερείπια εμπόδισε εν μέρει την επιχείρηση, στέλνοντας στήλες λευκού καπνού στον ουρανό προτού σβήσει. Είναι πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από μια σπίθα από εξοπλισμό κοπής μετάλλων και ξεκίνησε από μια αποθήκη κάτω από την κατεστραμμένη γέφυρα.