Σάλος στις ΗΠΑ από τα σχέδια της Apple να «ψάχνει» τα τηλέφωνα των χρηστών της
- 17/10/2021, 20:43
- SHARE
Το …σφυροκόπημα των επικριτών στο σχέδιο της Apple να αρχίσει να ψάχνει τα τηλέφωνα των ανθρώπων για παράνομο περιεχόμενο συνεχίζεται.
Μια ομάδα κορυφαίων κρυπτογράφων και ερευνητών ασφαλείας δημοσίευσε την Πέμπτη ένα προσχέδιο επιστημονικής εργασίας στο ArXiv, μια ακαδημαϊκή βάση δεδομένων, το οποίο επιτίθεται σφοδρά στην πρόταση της Apple για τη λεγόμενη σάρωση από την πλευρά του πελάτη. Η Apple πρότεινε την τεχνολογία τον Αύγουστο ως μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να επιτρέψει την αναφορά παράνομου ή επιβλαβούς υλικού – όπως εικόνες κακοποίησης παιδιών – στις αρχές χωρίς να διακυβεύεται το απόρρητο των πελατών.
Οι αντιδράσεις για το σχέδιο σάρωσης της Apple ήταν γρήγορες και ιδιαίτερα σοβαρές. Οι επικριτές είπαν ότι θα ήταν ανέφικτο για την Apple να αποτρέψει τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυταρχικών καθεστώτων που αρέσκονται στη λογοκρισία, από το να κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας επιβάλλοντας απαιτήσεις για απομάκρυνση του δυσάρεστου περιεχομένου κάθε είδους από τις προσωπικές συσκευές των ανθρώπων.
Το λογισμικό, το οποίο θα λειτουργούσε ουσιαστικά σαν ραντάρ παρακολούθησης ενσωματωμένο στα iPhone των χρηστών, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, είπαν οι επικριτές, παρά τις διαβεβαιώσεις της Apple ότι θα χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για να σταματά τους εκμεταλλευτές των παιδιών.
Η αντίδραση των επικριτών γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Το λογισμικό σάρωσης τηλεφώνων «ούτε εγγυάται την αποτελεσματική πρόληψη του εγκλήματος ούτε αποτρέπει την παρακολούθηση. Για την ακρίβεια, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο», δήλωσαν οι 14 συν-συγγραφείς της νέας εργασίας. Η προτεινόμενη λύση της Apple «από τη φύση της δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής για όλη την κοινωνία, ενώ η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις διωκτικές αρχές είναι στην καλύτερη περίπτωση προβληματική».
Η τεχνολογία «μπορεί να αποτύχει, μπορεί να παρακαμφθεί και μπορεί να τύχει κατάχρησης», ανέφεραν οι ερευνητές ασφαλείας. Και χαρακτηρίζουν τη μέθοδο σάρωσης ως μια μορφή «υποκλοπής» που μπορεί να αξιοποιηθεί από κυβερνήσεις, κακόβουλους φορείς, εγκληματίες, κατασκόπους ή …ερωτικούς συντρόφους.