Σαμαράς: «Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει»
- 24/10/2014, 19:32
- SHARE
Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ, αναφερόμενος στο επικείμενο τέλος των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και στο πέρασμα στη «μετα-μνημόνιο εποχή». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των Ελληνικών Αρχών με τις Ευρωπαϊκές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. «Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά-σιγά στην ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα, σε μία ασφαλή πορεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι όσο εξακολουθεί να υπάρχει, παγκοσμίως, κλίμα αβεβαιότητας, όπως π.χ. δείχνει η κρίση στην Ουκρανία και όσο η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει την ανάγκη μιας αίσθησης ασφάλειας στα πρώτα βήματά της σε αυτή τη «μετα-μνημόνιο εποχή». «Είμαι υποχρεωμένος να μην αφήσω τίποτα να μας γυρίσει πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη στην προσπάθειά της να βγει από το τούνελ. «Τώρα που το φως είναι ξεκάθαρο, τώρα που οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλέψεις μας και δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για την επίτευξη όλων των στόχων», ανέφερε ο Α. Σαμαράς, «είναι σημαντικό να υπάρχει μια ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι προς τους δανειστές και τις αγορές πρέπει να υπάρχει η εικόνα μιας «Ελλάδας ενωμένης σε μια γροθιά». Δυστυχώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό δεν θέλει να το κάνει η αντιπολίτευση, αλλά «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ και καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι πολλές χώρες της ΕΕ τόνισαν πως τα κράτη που έχουν πλεονάσματα, θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση και να τονώσουν με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, την πρόταση Γιούνκερ για τη διενέργεια επενδύσεων, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, ύψους 300 δισεκ. ευρώ, την περίοδο 2015-2017, οι οποίες όπως τόνισε θα προέλθουν από πρόσθετους πόρους.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέροντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, Έντα Κένυ και Μαριάνο Ραχόι. Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτού του είδους οι επαφές δεν πρέπει να δημιουργούν εντυπώσεις και ότι είναι συνήθεις σε αυτού του είδους τις διεθνείς συναντήσεις.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη χαρά τους για το γεγονός ότι η ταλαιπωρία της υγείας του Ν. Αναστασιάδη, δεν αποδείχθηκε τελικά ανησυχητική.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι «κοινές» και δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, οι «28» υπενθυμίζουν ότι κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, γιατί δυναμώνει την εθνική στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου και αναδεικνύει την καταλυτική σχέση των δύο χωρών που έχουν με την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής που ήταν και το βασικό θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Α. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε σχέση με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να μειωθούν ως το 2030, κατά 40% οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και για την απόφαση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ανέλθουν στο 27% της συνολικής κατανάλωσης και να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 27%. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων, ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι η αξιοποίησή τους είναι για την Ελλάδα «εθνική φιλοδοξία» και ότι ήδη πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στον τομέα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και με άλλες χώρες, ούτως ώστε να ενισχυθεί η θέση της στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.