Σαμαράς: «Η ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές»
- 15/01/2014, 16:06
- SHARE
«Υπάρχουν και όρια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τη βεβαιότητα του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και ότι δεν θα είναι δεύτερο κόμμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην στην κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Εμείς οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αγαπούν τη χώρα τους, αγαπούν τα παιδιά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «τους Έλληνες πολίτες, τους ενδιαφέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης. Τα δύσκολα είναι παρελθόν, είμαστε κοντά στην ανάκαμψη. Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση, ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού. Επενδύουν στον φόβο, δεν δίνουν ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και των βουλευτών δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016. Θα μου πείτε ότι θα πρέπει να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2015). Πιστεύω ότι ο λαός θα συμφωνήσει σε μία υπερκομματική υποψηφιότητα. Στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια».
«Όχι σε νέους φόρους και μειωμένες συντάξεις»
Εξάλλου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Δουλεύουμε με την τρόικα 18 μήνες. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος. Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν για τα πάντα. Υπάρχουν, όμως, κάποια όρια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για περισσότερους φόρους και μικρότερες συντάξεις. Συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα -και θα έχουμε το 2013- το 70% θα επιστραφεί πίσω στον ελληνικό λαό. Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Έχω επίσης να πω ότι από την αρχή αντέδρασα για ορισμένα σημεία του προγράμματος, κυρίως τους πολλαπλασιαστές, για τη συνέπεια που είχαν στην ύφεση, κάτι που δέχθηκε και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πίεση από κανέναν, ούτε για τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη. Τώρα θα επιταχυνθούν».
Σαμαράς: «Ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης»
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα θα είναι όρθια και περήφανη σε μία πορεία ανάκαμψης, έχοντας πετύχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο πριν από την πρόβλεψη του προγράμματος. Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση της. Η Ευρώπη ξεπερνά την κρίση της. Προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε, επίσης, έμφαση στις επενδύσεις υποδομής που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, θέμα στο οποίο θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Τρίτη προτεραιότητα είναι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, που για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται αλληλεγγύη, κατανομή των βαρών και εμπλοκή των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή περνούν οι μετανάστες. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις μαφίες που διακινούν τους δυστυχείς ανθρώπους και θησαυρίζουν από αυτή την αποτρόπαια δραστηριότητα. Άλλη προτεραιότητα είναι οι θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης, με δύο παραμέτρους, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Η Ευρώπη πέτυχε να μείνει ενωμένη, να δει τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για το τι Ευρώπη θέλουμε. Η σημερινή μας παρουσία έχει και μία συμβολική σημασία, γιατί η Ελλάδα πόνεσε και είναι ακόμη τραυματισμένη και αντιμετωπίζει την κοινωνική συνοχή ως βασικό της πρόβλημα. Έχασε βιοτικό επίπεδο, πέρασε έξι χρόνια ύφεσης, αλλά στέκεται στα πόδια της μέσα στο ευρώ και στην Προεδρία της ΕΕ».
Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς «βρίσκομαι στα παλιά μου λημέρια, στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο σέβομαι τιμώ και θέλω να ενισχυθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σούλτς για την στήριξή του στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές στην πλειοψηφία τους στάθηκαν δίπλα μας».
Διαβάστε επίσης: Στα 950 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013
«Έρχεται το τέλος της τρόικας»;
Στο μεταξύ η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι «οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο μήνυμα που εκτιμά ότι φθάνει στον ευρωπαϊκό Νότο και επισημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο.
Στην ανταπόκριση της «SZ» από τις Βρυξέλλες φιλοξενούνται δηλώσεις του αυστριακού ευρωβουλευτή και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την τρόικα Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το διάδοχο μοντέλο: «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει.
Την ίδια ώρα, η οικονομική Handelsblatt αμφισβητεί τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα.