Σαμαράς:«Ομπρέλα» πάνω από την Κύπρο η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας
- 07/11/2014, 10:04
- SHARE
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκλητικές τις τουρκικές ενέργειες στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και ζήτησε προσοχή στις κινήσεις.
«Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».
Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» και συστήνοντας προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ’74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας».
Είπε ακόμη πως θεωρεί «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
Ο κ. Σαμαράς, θεωρεί πάρα πολύ ουσιαστική την αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και εξηγεί: «Οικοδομεί τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν στρέφεται κατά ενός οποιουδήποτε λαού. Αυτή η σταθερότητα αφορά όλους τους λαούς και την θέλουμε για όλους τους λαούς της περιοχής. Νομίζω πια το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκουμε συνομιλητές και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκουμε και ουσιαστικά περιθώρια σύγκλισης. Και συμφερόντων και απόψεων».
Χθες, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες. Στηρίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.
Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».
Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.
ΟΗΕ: Εξαρτάται από δύο πλευρές το θέμα του φυσικού αερίου
Το αν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το θέμα του φυσικού αερίου, εξαρτάται από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε. Επίσης είπε ότι έχει μια σειρά από ιδέες, αλλά, πρόσθεσε , είναι πολύ νωρίς για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες καθώς ακόμη διεξάγει συνομιλίες με τις δύο πλευρές και τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί.
Ο κ. Άϊντε ανέφερε ότι από τις επαφές του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, είναι ξεκάθαρο ότι και «οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελεί μέρος του κοινού μέλλοντος μιας ενωμένης Κύπρου. Υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στο μέλλον, αλλά σχεδόν καμία συμφωνία για το παρόν».
Σε ερώτηση πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Άιντε είπε το συντομότερο δυνατόν.