Κυριάκος Σαμπατακάκης (Πρόεδρος & CEO Accenture): Gen AI με επίκεντρο τον άνθρωπο

Κυριάκος Σαμπατακάκης (Πρόεδρος & CEO Accenture): Gen AI με επίκεντρο τον άνθρωπο
Με σύνθεση δεδομένων, κατανόηση της φυσικής γλώσσας και μετατροπή μη δομημένων δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες, ενισχύει τη διεπιστημονικότητα και την καινοτομία.

Γράφει ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture

Η εμφάνιση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (gen AI) σηματοδοτεί μια νέα εποχή εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας, η οποία έχει τη δυναμική να επηρεάσει ριζικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Πρόσφατη μελέτη της Accenture υπολογίζει ότι η υπεύθυνη υιοθέτηση του gen AI μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετη οικονομική αξία 2,3 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα 15 χρόνια. Επιπλέον, εκτιμάται ότι έως και το 44% των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί ή να ενισχυθεί από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Παρατηρείται, ωστόσο, ότι, ενώ 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των επενδύσεων στο gen AI στο προσεχές διάστημα, μόλις 35% σχεδιάζει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, θέτοντας σε κίνδυνο την αναπτυξιακή της δυναμική. Παράλληλα, 94% των Ευρωπαίων εργαζομένων δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να (συν)εργαστεί με το gen AI, αλλά μόλις 5% των εταιρειών παρέχει ουσιαστική εκπαίδευση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Accenture ανακοίνωσε πρόσφατα την Accenture LearnVantage −μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε βάθος τριετίας η οποία περιλαμβάνει και την εξαγορά της Udacity− με στόχο να παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα τους βοηθήσουν να επανεκπαιδεύσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους σε θέματα τεχνολογίας, δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία. Στόχος είναι να βοηθήσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας καθώς και τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν γρήγορα τα κενά δεξιοτήτων που προκύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο και στην συνέχεια να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την κάλυψη αυτών των κενών με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα. Η εποχή του ΑΙ απαιτεί την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών μάθησης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, όχι μόνο για στελέχη ΙΤ, αλλά και για Διοικητικά Συμβούλια και ανώτατα διοικητικά στελέχη.

Συνολικά, το ζητούμενο πλέον είναι μια ολική επανεφεύρεση των επιχειρήσεων, η οποία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, βασιζόμενη σε έναν ισχυρό ψηφιακό πυρήνα με έμφαση στα δεδομένα, τo cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια. Η Accenture, με βάση την τοπική και διεθνή της εμπειρία, έχει προσδιορίσει πέντε πυλώνες για την επιτυχή υιοθέτησή της:

Εστίαση στην αξία: Οι εταιρείες οφείλουν να κινούνται παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις: σε οριζόντιες επενδύσεις που παράγουν άμεσα αποτελέσματα και σε μεγάλα στρατηγικά στοιχήματα που αφορούν την αλυσίδα αξίας της εταιρείας και μπορούν να οδηγήσουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αναθεωρώντας ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας τού κλάδου δραστηριοποίησής τους.

Έναν ασφαλή ψηφιακό πυρήνα με βάση την AI: Το gen AI απαιτεί μια διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική και αρχιτεκτονική, όπου τα δεδομένα είναι πιο διάχυτα και τα μη δομημένα και σύνθετα δεδομένα πιο σημαντικά. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκη για καλύτερες υποδομές και ένα διαφορετικό λειτουργικό μοντέλο τεχνολογίας.

Εστίαση στο ταλέντο και στους νέους τρόπους εργασίας: Οι οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν από μηδενική βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και γίνεται η εργασία, προετοιμάζοντας κατάλληλα τους ανθρώπους τους και εξοπλίζοντάς τους με κατάλληλες δεξιότητες, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου.

Υπεύθυνη AI: Δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης και υιοθέτησης του gen AI, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση αυτή θα εδράζεται στις αρχές του ESG και θα είναι σύμφωνη με το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν πιθανώς βλαπτικές συνέπειες χρήσης της.

Συνεχή επανεφεύρεση: Οι διοικήσεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν την επανεφεύρεση ως μια πρωτοβουλία περιορισμένου σκοπού και χρονικού ορίζοντα. Απαιτούνται αντανακλαστικά, όραμα και μια κουλτούρα ευελιξίας, πειραματισμού και διαρκούς αλλαγής.

Είναι σαφές ότι το gen AI αναμένεται να έχει βαθύτερο αντίκτυπο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.Συνεπώς, οι οργανισμοί οφείλουν να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική με άξονα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που να αγγίζει όλη την αλυσίδα αξίας τους. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη «human by design» προσέγγιση που διασφαλίζει ότι αυτές οι τεχνολογίες αξιοποιούνται υπεύθυνα.

 

*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί  μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members