Samsung: «Παγωμάρα» και ανησυχία – Ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές

Samsung: «Παγωμάρα» και ανησυχία – Ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές
A man walks past a signboard of Samsung Electronics outside the company's Seocho building in Seoul on October 8, 2024. Samsung Electronics said on October 8 it expected third-quarter profits to jump almost three-fold, but fell short of market expectations as it struggled to leverage robust demand for chips used in artificial intelligence servers. (Photo by Jung Yeon-je / AFP) Photo: AFP
«Τα έσοδα αποτελούν σοκ σε σχέση με αυτά που η αγορά είχε προβλέψει αρχικά», δήλωσε αναλυτής της BNK Investment & Securities.

Προειδοποίηση-απολογία στους επενδυτές έστειλε την Τρίτη ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός Samsung, σχετικά με τα κέρδη που θα ανακοινώσει για το τρίτο τέταρτο του έτους.

Ο νοτιοκορεατικός γίγαντας των chip ανακοίνωσε προκαταρκτικά λειτουργικά κέρδη 9,1 εκατ. γουάν για το τρίτο τρίμηνο, υπολείποντας των προσδοκιών της αγοράς για κέρδη 10,3 εκατ. γουάν, σύμφωνα με το CNBC. Ενώ τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη της έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, μετά την εκτίναξη των τιμών των τσιπ, είναι μειωμένα σχεδόν 13% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αυτή είναι μια κίνηση που η Samsung δε συνηθίζει, και υπογραμμίζει τον ενισχυμένο ανταγωνισμό από την Κίνα που «πιέζει» ασφυκτικά την κατά τα άλλα μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chips εδώ και τρεις δεκαετίες.

Μα την Κίνα να τροφοδοτεί ολοένα και περισσότερο την Nvidia με chips τελευταίας τεχνολογίας στην εξελισσόμενη ραγδαίως αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Samsung παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι βρίσκεται σε κρίση.

«Αυτή είναι δύσκολη περίοδος», σχολίασε ο Γιουνγκ Χιούν Γιουν, αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, υποσχόμενος ότι θα μετατρέψει την περίοδο κρίσης σε περίοδο ευκαιρίας. «Σήμερα, η διοίκηση θα ήθελε πρώτα να σας ζητήσει συγγνώμη. Προκαλέσαμε ανησυχίες σχετικά με τη θεμελιώδη τεχνολογική μας ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της εταιρείας λόγω των επιδόσεών μας που υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς. Πολλοί μιλούν για την κρίση της Samsung. Εμείς που ηγούμαστε της επιχείρησης, είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά», πρόσθεσε.

Από την ανακοίνωση και έπειτα, η ήδη στην κατιούσα μετοχή της Samsung, με year to date πτώση 20%, συνέχισε με πτώση 1,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: